Φρανς Τίμερμανς: Είμαι θύμα παιδεραστή ιερέα -Η Καθολική Εκκλησία να πάρει μέτρα

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία, αναφέρθηκε σήμερα στη Βαρσοβία στη δική του εμπειρία ως θύματος ενός παιδεραστή ιερέα και κάλεσε την Καθολική εκκλησία «να μην αφήσει ατιμώρητα» αυτού του είδους τα εγκλήματα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε αποκαλύψει ότι όταν ήταν 13 ετών έπεσε θύμα Αμερικανού ιερέα. «Κατά πρώτον, και όπως έχω πει δημόσια στην Ολλανδία, το λέω σε άλλα θύματα: μην ντρέπεστε. Δεν φταίτε εσείς. Δεν κάνατε τίποτε κακό», τόνισε.

Απευθυνόμενος στην καθολική εκκλησία, ο Τίμερμανς πρόσθεσε: «Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει ατιμωρησία, αναλύστε το πρόβλημα, όπως έκαναν άλλες εκκλησίες άλλων χωρών, πηγαίνετε στο βάθος των πραγμάτων. Αν πρόσωπα έχουν επιδοθεί σε εγκληματικές πράξεις, καταγγείλτε τα στις αρχές ώστε να γίνει δυνατό να διωχθούν».

«Θα μου άρεσε η εκκλησία μου σ’ ολόκληρο τον κόσμο να περάσει από μια διαδικασία αλήθειας και συμφιλίωσης, όπως έγινε στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ. Είναι αυτό που έχει ανάγκη η εκκλησία μας (…), όμως αν θέλουμε τη συγχώρηση, και αυτή είναι επίσης η προσωπική εμπειρία μου, η συγγνώμη έρχεται αν υπάρχει αναγνώριση της ενοχής (…) Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου», συμπλήρωσε ο Τίμερμανς.

Η παιδεραστία στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει γίνει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην Πολωνία ενόψει των ευρωεκλογών, μετά την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μην το πεις σε κανέναν». Το σοκ που προκάλεσε η προβολή του ενδέχεται να αποβεί σε βάρος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, εκτιμούν αναλυτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Το συντηρητικό κόμμα είναι πολύ κοντά στην εκκλησία και έρχεται αυτή τη στιγμή στήθος με στήθος με τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό που έχουν δημιουργήσει κόμματα της αντιπολίτευσης.

SHARE