Φον ντερ Λάιεν: 37 δισ. για προστασία των οικονομιών της ΕΕ

Για μια πρωτοφανή κρίση που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, και ζήτησε από τα κράτη μέλη να κινούνται με σύνεση.  Στο επίπεδο της οικονομίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα προκειμένου το σοκ να είναι όσο μικρότερο και πιο προσωρινό γίνεται.

Οι χώρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν κλάδοι που απειλούνται αλλά και πολίτες. «Προσφέρουμε ‘μέγιστη ευελιξία’ σε επίπεδο ‘κρατικής βοήθειας’ και ‘συμφώνου σταθερότητας’».

Η ΕΕ κινητοποιεί 37 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Οπως διεκρίνησε οι πόροι προέρχονται κυρίως από «κοιμώμενο χρήμα», κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο περισσότερο αποτελεσματικοί γίνεται, συμπλήρωσε.
Το βασικό είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα και στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, συνέχισε, επιτρέπει επιπλέον δαπάνες σε περιπτώσεις κρίσεως. Οι δαπάνες μπορούν να αφορούν στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών καθώς και του συστήματος υγείας.

SHARE