Follie-Follie: Το νταραβέρι πολιτικών με τα φυλακισμένα “αφεντικά” – Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι

Πολιτικός – και όχι μόνο – σάλος από όσα άρχισαν να γίνονται γνωστά για τα κρυμμένα μυστικά της Folli-Follie. Μιας εταιρείας -κόσμημα για το ελληνικό επιχειρείν, που κατάντησε να βλέπει τα αφεντικά της στης φυλακής τα σίδερα και που πάει να παρασύρει και πολιτικά πρόσωπα στην απαξίωση.

Δεν είναι σύνηθες, στέλεχος εταιρείας να επικοινωνεί με το αφεντικό του με mail στη φυλακή και να του αναφέρει ονόματα δύο υπουργών και δύο βουλευτών, πρόθυμων να στηρίξουν στα “δύσκολα”.

Βέβαια, ο κάθε αναφερόμενος στην υπόθεση – σκάνδαλο έχει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά πέρα από αυτό και τα νομικίστικα, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο η ρήση “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται”.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για παρεμβάσεις, που αν επιβεβαιωθούν, δημιουργούν πολιτικό θέμα, περιλαμβάνονται σε έκθεση ελεγκτικής εταιρείας που διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια που χειρίζεται τις έρευνες για τη Folli Follie.

Η έκθεση που διαβιβάστηκε από γνωστή ελεγκτική εταιρεία αναφέρεται σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα οικονομικά της Folli Follie και «ξετινάζει» και την ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών του Ομίλου αλλά και των ιδιοκτητών του.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα ευρήματα από την έρευνα, όπου στέλεχος της Folli Follie ενημερώνει ένα εκ των μεγαλομετόχων της εταιρείας, τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο για το έμπρακτο ενδιαφέρον δύο υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ονομαστικά και τους δύο. Ο ένας είχε χαρτοφυλάκιο σε οικονομικό υπουργείο και ο άλλος ήταν από τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης με ευρύτερες αρμοδιότητες. Παράλληλα γίνεται αναφορά και για ένα βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος, για τον οποίο αναφέρεται ότι «υπερβάλλει εαυτόν» στις προσπάθειες να πειστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να διευκολύνει τηνκατάσταση με την Folli Follie η οποία αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα και ήταν σε έλεγχο

Επίσης αναφέρεται και σε ένα ακόμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετέπειτα έγινε υπουργός με χαρτοφυλάκιο στο Αγροτικής Αναπτυξης. Το εν λόγω στέλεχος που αποστέλει τις ενημερώσεις στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, δεν παραλείπει να θέτει θέματα οικονομικής ενίσχυσης όσων συνδράμουν για την επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας, ενώ για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που επιδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον, υπάρχει και η αναφορά ότι έχει φροντίσει για τροπολογία για τα Αφορολόγητα Καταστήματα (είχαν ενδιαφέρον οι Κουτσολιούτσοι) και ότι ενημερώνει ότι όλα είναι οκ ενώ επισυνάπτει και την τροπολογία πριν αυτή κατατεθεί στη Βουλή.

Η δικογραφία από την αρμόδια ανακρίτρια έχει φθάσει στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου και μελετάται προκειμένου να αποφασιστεί αν θα σταλεί στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Συγκεκριμένα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα εξής μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αποστολέα τον Ν. Σ και αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Αναλυτικά τα emails:

Το πρώτο mail με ημερομηνία 11 Μαΐου 2018, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης , ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικκρίσεις για την ευνοική συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Ακόμη σε άλλο μήνυμα με ημερομηνία 13 Μαίου 2018 ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αποστολέα και πάλι τον Ν.Σ. και αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοική μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα».

Eπίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και mail με ημερομηνία 29 Μάιου του 2018 και ώρα 18.10 το απόγευμα. Στο μήνυμα αυτό υπάλληλος Ν.Σ. ενημερώνει για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα ΚΑΕ. Το mail αυτό σύμφωνα πάντα με τον Ν.Σ. του το έστειλε ο Μ. Μπαλαούρας, ενώ επισυνάπτεται, πριν κατατεθεί ολόκληρη η επίμαχη τροπολογία.

ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις ενώ τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών, αρνούνται κάθε εμπλοκή, κάνουν λόγο για επιστράτευση λάσπης και συκοφαντίας και προαναγγέλλουν την προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη. Πρόκειται για πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κ.κ Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Μπαλαούρα και Αραχωβίτη και για μια υπόθεση που όπως φαίνεται παίρνει τον δρόμο για την Βουλή.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Follie-Follie.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ  αναφέρει ότι «τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του  και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος».

Επίσης σημειώνει ότι «από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο».

«Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαΐου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία» προσθέτει η ΝΔ.

«Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του» σημειώνει η ΝΔ και συμπληρώνει «περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

“Η ΝΔ μπροστά στον πανικό της για άλλη μια φορά επιστρατεύει λάσπη και συκοφαντίες. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της Folli-Follie”, υπογραμμίζει σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Η τροπολογία την οποία «ανακάλυψε» η ΝΔ, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης”, συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι “αφορά στη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συγκεκριμένα στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών”.

“Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τροπολογία είχε υπερψηφιστεί το 2018 τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων”, τονίζει και διευκρινίζει ότι “η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, αλλά ως κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά, με το νόμο της 4690/2020 που κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα της χώρας”.

Α. Φλαμπουράρης: «Καμία σχέση δεν είχα, ούτε έχω με την υπόθεση της Folli Follie»

Α. Χαρίτσης: «Ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εν λόγω εταιρεία»

Στ. Αραχωβίτης: «Ουδέποτε είχα επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και φυσικά ουδέποτε παρενέβην με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση»

“Η ΝΔ έκανε δηλαδή ακριβώς αυτό, το οποίο είχε υπερψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο προσπαθεί σήμερα να εμφανίσει ως δήθεν σκάνδαλο”, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει καλώντας τη ΝΔ “να συνέλθει και να σταματήσει να εξευτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθειά της να βρει αντιπερισπασμούς για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα, τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση”.

Η απάντηση Μπαλαούρα

Ο πρώην βουλευτής Μάκης Μπαλαούρα  ισχυρίζεται ότι ουδέποτε επεδίωξε «οποιοδήποτε προσωπικό όφελος από οποιαδήποτε δραστηριότητα και ιδίως κοινοβουλευτική, όπως αφήνεται συκοφαντικά να εννοηθεί». Και φυσικά- συμπληρώνει ο κ. Μπαλαούρας- ουδέποτε έλαβα ούτε μισό ευρώ με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, όπως επίσης συκοφαντικά αφήνεται να εννοηθεί.

Το πρόσχημα για να στήσουν κάποιοι αβάσιμες συκοφαντίες ήταν για τον κ. Μπαλαούρα δωρεές σε δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειάς του. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου».

ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΑΠΟ ΤΟ 2018…

Καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών απέναντι στην χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie διαπίστωνε επισήμως το Κίνημα Αλλαγής από το 2018.

Μάλιστα με ερώτηση τριών βουλευτών του κόμματος (της τότε Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) ζητούσαν ουσιαστικές απαντήσεις από τρεις υπουργούς, που όμως, όπως λένε, ουδέποτε έλαβαν. Συγκεκριμένα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.κ Γιάννης Κουτσούκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Βασίλης Κεγκέρογλου είχαν στις 4/6/2018 καταθέσει ερώτηση προς τους τότε υπουργούς κ.κ Τσακαλώτο, Δραγασάκη και Κοντονή με θέμα «Οι ευθύνες για την καθυστερημένη αντίδραση στη «σκανδαλώδη» χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie».

Με την ερώτηση ζητούσαν να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για τους λόγους της καθυστερημένης αντίδρασης τόσο της κυβέρνησης όσο και των συστημικών τραπεζών και τις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που προτίθεντο να λάβουν οι αρμόδιοι για να αντιμετωπιστεί το πλήγμα στην οικονομία.

Ποια ήταν η απάντηση; Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 28/6/20 δηλωνόταν μεταξύ άλλων ότι η Γενική διεύθυνση Αγοράς δεν είχε αρμοδιότητα για τα θέματα που θίγονταν στην ερώτηση. Στις 14/8/18 απαντά στην ερώτηση των τριών βουλευτών ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι για τα ζητήματα αυτά «αρμόδιοι να σας ενημερώσουν είναι οι συνερωτώμενοι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το Κίνημα Αλλαγής μετά και τις χθεσινές εξελίξεις τονίζει ότι θα αναμένει να φτάσει ο φάκελος της υπόθεσης στην βουλή για να τοποθετηθεί πλήρως και με θεσμικό τρόπο.

 

SHARE