Φοιτητικές εκλογές: ΝΔ πρώτη, ΚΚΕ δεύτερο, Εξωκοινοβουλευτικοί τρίτοι, ΠΑΣΟΚ τέταρτο, ΣΥΡΙΖΑ…εξηφανίσθη

Απόλυτη κυριαρχία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με δεύτερη δύναμη την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ), τρίτη την ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), τέταρτη την ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και …μακράν πίσω το BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ)

Από τις φετεινές φοιτητικές εκλογές δεν έλειψαν τα παρατράγουδα καθώς στο Πάντειο, η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε, έπειτα από την εισβολή περίπου 50 αντιεξουσιαστών. Παρατράγουδα σημειώθηκαν και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Στις υπόλοιπες σχολές η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές κρινόταν ικανοποιητική και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η προσέλευση των φοιτητών ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που παραδοσιακά υπάρχει για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι ότι η ΚΝΕ παραπέμπει σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα για τα «μόνο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα», ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα μέσω των λογαριασμών της στα social media.

Τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2019 ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ μεταδίδουν τα Φοιτητικά Νέα. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά σχολή

Τα πρώτα αποτελέσματα της ΠΣΚ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Πανσπουδαστική στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για 141 από 198 ΑΕΙ, έδινε πρωτιά της ΔΑΠ με ποσοστό λίγο πάνω από 40% και στη δεύτερη θέση την ΠΣΚ με ποσοστό κοντά στο 26%. Ακολουθούσε τα ΕΑΑΚ με 8,7% και η ΠΑΣΠ που διατήρησε τις περυσινές δυνάμεις. Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν για την Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα καθώς το Μπλόκο που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν κάτω από το 1% !

ΑΕΙ_ΠΣΚ

Στα ΤΕΙ, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα που έδινε η ΠΣΚ, η διαφορά της ΔΑΠ ήταν ακόμα πιο μεγάλη καθώς τα ποσοστά της έφταναν το 52,5% ενώ η Πανσπουδαστική βρισκόταν στη δεύτερη θέση με 28%. Η ΠΑΣΠ βρισκόταν στο 8,5% ενώ το Μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 0,70%!

ΤΕΙ_ΠΣΚ

Οι εκτιμήσεις της ΔΑΠ

Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα στο 21% των σχολών η ΔΑΠ ΝΔΦΚ συγκεντρώνει ποσοστό 51% ανέφεραν στελέχη της φοιτητικής παράταξης.
«Όσο προχωρά η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, τόσο παγιώνεται η απόλυτη κυριαρχία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καταγράφοντας την 33η συνεχόμενη νίκη της» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Και προσέθεσε: «Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται περίπου στο 42% των συλλόγων στα Πανεπιστήμια και το 50% των συλλόγων στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κυμαίνεται στο 49% στις κάλπες των Πανεπιστημίων και ξεπερνά το 55% στα ΤΕΙ, έχοντας βάσιμες πιθανότητες να επαναλάβει την περσινή διπλή αυτοδυναμία.

Στα Πανεπιστήμια η ΠΚΣ παγιώνεται ως δεύτερη δύναμη με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%. Η ΕΑΑΚ βρίσκεται στο 9%, η ΠΑΣΠ στο 8%, ενώ περίπου 13% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.

Στα ΤΕΙ δεύτερη δύναμη είναι πάλι η ΠΚΣ με παρόμοιο ποσοστό, η ΠΑΣΠ κινείται στο 9% και 10% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.

Για άλλη μια χρονιά, το BLOCO, η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταποντίζεται, αδυνατώντας να καταγράψει έστω 1% τόσο σε Πανεπιστήμια, όσο και σε ΤΕΙ».

Τα αποτελέσματα της ΕΑΑΚ

Πρωτιά της ΔΑΠ στα ΑΕΙ δίνουν και τα ΕΑΑΚ αλλά με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2018. Η ΕΑΑΚ έδινε αυξηση για την ΠΣΚ και πτώση για την ΠΑΣΠ και το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 1%!

ΕΑΑΚ_ΑΕΙ

ΟΝΝΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

Την έφοδο των αναρχικών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ τονίζοντας ότι «για ακόμα μια φορά οι παρακρατικές ομάδες που παρασιτούν στα πανεπιστήμια επέβαλαν τον νόμο τους σε βάρος της δημοκρατίας».

«Η διακοπή των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο είναι μια ακόμη από τις αμέτρητες μαύρες σελίδες του ασύλου ανομίας και των υποστηρικτών του. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση των καταληψιών να υπερασπιστεί τη νομιμότητα στις σχολές μας. Απαιτούμε όμως μια εξήγηση για ποιο λόγο καλύπτουν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου οι οποίοι παρεμποδίζουν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία, τις εκλογές. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, ούτε υποχωρεί υπό την απειλή βίας. Όποιο τέχνασμα και αν εφεύρουν, απλά παρατείνουν για λίγο και επιδεινώνουν το πολιτικό τους τέλος», τονίζεται στη συνέχεια.

Όσον αφορά την ξεχωριστή κάλπη της ΠΑΣΠ για τις εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο –  ΑΣΟΕΕ, η ΔΑΠ επισημαίνει πως η ΠΑΣΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε να βρει χώρο που να εγγυάται τόσο την απρόσκοπτη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών, όσο και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της παράταξής μας. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το αδιέξοδο του ασύλου ανομίας και η έλλειψη βούλησης όλων των υπολοίπων οργανώσεων» τονίζει η φοιτητική παράταξη, ενώ για τη διπλή κάλπη στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ τονίζει πως για το συγκεκριμένο τμήμα δεν πληρούνται οι απαραίτητες εγγυήσεις για μια ομαλή και καθαρή διαδικασία.

SHARE