FINANCIAL TIMES: Πλησιάζει το «σημείο μηδέν» για τη διάσωση της Ελλάδας

αρχείο λήψης (1)

Νέο δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα και οι διαφορές της με τους δανειστές παραμένουν οι ίδιες που ήταν τρεις μήνες πριν με τον Peter Spiegel να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή» σημειώνοντας ότι καθώς απομένουν μόλις επτά εβδομάδες έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, «δεν είναι σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι».

«Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα αποδεχθεί νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δις. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν οι όλο και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της στους φόβους του «Grexit», δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;

Αξιωματούχοι προσέβλεπαν στην επόμενη εβδομάδα «για μία πιθανή ημερομηνία συνθηκολόγησης», σημειώνει ο Spiegel, καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση δανείου ύψους 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αρκετοί παράγοντες συνηγορούν, όμως, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, προσθέτει.

«Καταρχήν, η Ελλάδα φαίνεται να έχει συγκεντρώσει πάλι αρκετά διαθέσιμα για να αποτρέψει την ημέρα της αποκάλυψης. Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αν θα γίνει η πληρωμή, απάντησε: “Φυσικά, θέλουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ. Σκοπεύουμε να πληρώσουμε όλους τους πιστωτές”, σημειώνει ο συντάκτης.

«Εν τω μεταξύ», προσθέτει, «η πρόοδος στις συζητήσεις παραμένει αργή. Οι αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις λένε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί και ότι οι διαπραγματευτές υπεισέρχονται τώρα σε ουσιαστικές διαφορές αντί να διαφωνούν για διαδικαστικά ζητήματα. Αλλά, δεν υπήρξε πραγματική σμίκρυνση των διαφορών. Ορισμένοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης ήλπιζαν ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα οδηγούσε τουλάχιστον σε μία δήλωση προσυπογραφής της προόδου τους, αλλά ακόμη και αυτός ο χαμηλός πήχης δεν φαίνεται εφικτός».

Καθώς δεν φαίνεται να επίκειται άμεσα η συμφωνία, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν ποια θα είναι η τελική στιγμή για να επιτευχθεί αυτή, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει έως τις 30 Ιουνίου τα κεφάλαια που έχουν απομείνει με το τρέχον πρόγραμμα. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι, σημειώνει ο Spiegel, πιστεύουν ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ώστε να υπάρξει ένας μήνας για την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από την ελληνική Βουλή.

«Μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία έως τότε; Οι διαφορές για τα κύρια επίμαχα σημεία – μειώσεις συντάξεων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας , αυξήσεις του ΦΠΑ – παραμένουν το ίδιο μεγάλες, όπως ήταν όταν άρχισε η αντιπαράθεση πριν από τρεις μήνες», αναφέρει ο Spiegel.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το σύννεφο που σκεπάζει την τρέχουσα διαπραγμάτευση είναι «ότι ακόμη και αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το πιο δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά και αφορά στη συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας». Το νέο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας – περιλαμβανομένων αυτών προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – θα πρέπει να συμφωνηθεί επίσης έως το τέλος Ιουνίου, σημειώνει ο Spiegel.

SHARE