FED-Πάουελ: Σήμα στις αγορές ότι το “πάρτι” της στήριξης τελειώνει

Το σήμα ότι η FED άρχισε να «συζητά ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις» για την άρση του τεράστιου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού αξίας 120 δισ.δολαρίων μηνιαίως έδωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξή Τύπου.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για τον πληθωρισμό και το “σήμα” της για ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων της.

Ο  Πάουελ όμως έδωσε και τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει να παρέχει δυναμική στήριξη στην οικονομία έως ότου επιτύχει το στόχο της για πλήρη απασχόληση, λέγοντας ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, όπως και στην αγορά εργασίας όπου η βελτίωση είναι ανισομερής.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της Fed, ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα τους τελευταίους μήνες και ότι θα παραμείνει ενισχυμένος και το επόμενο διάστημα, αναμένοντας πιέσεις από την αύξηση των δαπανών, αλλά και από τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς.

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποδειχθεί πιο έντονος και πιο επίμονος απ΄ό,τι αναμενόταν, παρότι οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις είναι σύμφωνες με το στόχο της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί υπερβολικά.

Η άποψη της FED ότι έως το 2023 ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος σχετίζεται με την υψηλή απασχόληση, είπε ο Πάουελ, ενώ επανέλαβε ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αύξηση του πληθωρισμού έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

 

Ακόμη και όταν η Fed αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, η πολιτική της θα παραμείνει άκρως υποστηρικτική, διευκρίνισε ο Πάουελ, λέγοντας ότι η άρση των μέτρων θα σημάνει ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρή. «Η Fed θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία για όσο χρόνο χρειαστεί. Βρισκόμαστε όμως στο δρόμο για μία πολύ ισχυρή αγορά εργασίας κάτι που θα το επιτύχουμε μέσα στα επόμενα ένα έως δύο έτη», είπε χαρακτηριστικά.

Σίγουρα, οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed είναι πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας συγκριτικά με το Μάρτιο, τόνισε ο Πάουελ προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τους τόνους τους όσον αφορά στους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού. Δήλωσε ωστόσο ότι ακόμη είναι νωρίς να γίνει λόγος για νίκη κατά της πανδημίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αυξάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις της για το ύψος του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Federal Reserve αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι “παροδικές”.

Η νέα πρόβλεψη της Fed για τον δείκτη τιμών καταναλωτή κινείται σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που αναμένει πλέον ότι θα ανέλθει στο 3% το τρέχον έτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Παράλληλα, αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά νωρίτερα από ό,τι έδειξαν κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τοποθετούσαν τις πρώτες αυξήσεις το 2024.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η πλειοψηφία των μελών της Fed φαίνεται να έδειξε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, προς δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεσμεύθηκαν και πάλι ότι θα διατηρήσουν προς το παρόν την τρέχουσα πολιτική στήριξης προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed μετά τη συνεδρίαση καταγράφεται επίσης μια αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της, όπου έκανε λόγο για “τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσχέρειες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο” λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή ανακοίνωσή της η FOMC επισημαίνει με έμφαση την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των εμβολιασμών και σημειώνει ότι “οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν βελτιωθεί”, ενώ προσθέτει ότι και “οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, παρότι παραμένουν αδύναμοι, εμφανίζουν βελτίωση”.

Wall Street: Δεν άρεσαν οι δηλώσεις Πάουελ

SHARE