FAZ: Η Ελλάδα δείχνει την καλύτερη πλευρά της με τον Μητσοτάκη

Την καλύτερη πλευρά της δείχνει η Ελλάδα υπό τον νέο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο του ανταποκριτή της στην Ρώμη, Τομπίας Πίλερ, το οποίο τιτλοφορείται «Ανάκαμψη στην Αθήνα».

Η κυβέρνηση της Αθήνας «μόλις παρουσίασε τα σχέδια για την χρήση των χρημάτων από το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης, ενώ για παράδειγμα η Ρώμη παραμένει κολλημένη σε γενική φλυαρία», επισημαίνει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακόμη πιο σημαντικό από την ταχύτητα είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της Αθήνας είναι οικονομικά λογικό και ξεκινάει με τις μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας: το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την ανάγκη να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος στην ψηφιοποίηση και την έλλειψη υποδομής για «πράσινες» επενδύσεις. «Τα εγχειρήματα του σχεδίου της Αθήνας βοηθούν έτσι όχι μόνο στην υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει και από τον εθνικό της “λάκκο” κρίσης, κυρίως επειδή, σε αντίθεση με παλαιότερα, αυτή τη φορά οι κυβερνώντες πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει ο αρθρογράφος και, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, εκτιμά ότι με το σχέδιό του, «μπορεί τώρα να γίνει πρότυπο για την ΕΕ». Ενώπιον αυτού του προγράμματος, οι αμφισβητίες δυσκολεύονται να αμφισβητήσουν την ουσία του Ταμείου Ανασυγκρότησης, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής και καταλήγει: «Αλλά ο Μητσοτάκης θα μπορούσε αυτό να το επικοινωνήσει ακόμη καλύτερα στην Ευρώπη».

Στο σημερινό φύλλο της FAZ δημοσιεύεται και δεύτερο άρθρο του ίδιου συντάκτη σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο, όπως διευκρινίζεται, συνέταξε ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Ο γράφων επαναλαμβάνει ότι η χώρα προηγείται πολλών άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, όπως π.χ. της Ιταλίας και παραθέτει στοιχεία του σχεδίου, αλλά και το γεγονός ότι και το σχέδιο που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανασυγκρότησης «περιέχει μια χωρίς ωραιοποίηση ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα», η οποία βασίζεται στο προπαρασκευαστικό έργο του Πισσαρίδη.

Ως κορυφαία προτεραιότητα αναδεικνύεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με μια εκσυγχρονισμένη απλοποιημένη Δημόσια Διοίκηση, αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη και με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα, αναφέρει ο ανταποκριτής και προσθέτει ότι σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή του κινείται προς ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο προσανατολισμένο στις εξαγωγές.

«Για τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων της ΕΕ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επιπλέον κρατικές δαπάνες, αλλά θέλει να μεταβιβάσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων. Τουλάχιστον οι μισές από τις επενδύσεις αυτές θα πρέπει να στηρίζονται σε τραπεζικά δάνεια ώστε με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί συνολικός όγκος επενδύσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων», συνεχίζει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση ωστόσο, τονίζεται, θέλει να δαπανήσει η ίδια τις επιδοτήσεις. «Η αναπτυξιακή δύναμη των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί μέσω σχεδίων για την ψηφιοποίηση μικρών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων με πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν προγράμματα χρηματοδότησης για την επανεκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Το τμήμα που συνδέεται με την προστασία του Κλίματος θα χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για τη σύνδεση των νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τη μέτρηση της ψηφιακής κατανάλωσης, την ανανέωση των πόλεων και την προστασία από τις πλημμύρες. Προγράμματα ψηφιοποίησης προγραμματίζονται για τη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη», καταλήγει η ανταπόκριση της FAZ.