Φάρμακο κορονοιού: Νέες ελπίδες, αυτή τη φορά από Βέλγους

Oι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Γάνδης και το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας είναι έτοιμοι να κάνουν αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη μιας πολλά υποσχόμενης θεραπείας για τον κορωνοϊό (Covid-19), όπως γράφουν οι Brussels Times.

Η ομάδα στο UGent Κέντρο για την Ιατρική Βιοτεχνολογία συνεργάζονται με διεθνείς ερευνητές σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα αντίσωμα που απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού, καθιστώντας αδύνατη την πρόσδεσή του σε ανθρώπινα κύτταρα.

Σε συνεργασία με άλλες ομάδες στο πανεπιστήμιο του Ώστιν του Τέξας και το γερμανικό κέντρο Primate στο Göttingen, η ομάδα κατάφερε να εξουδετερώσει μια εργαστηριακή παραλλαγή του κορωνοϊού χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή.
Η ανακάλυψη αυτή δεν είναι εμβόλιο.

Ένα τυπικό εμβόλιο παίρνει ένα μέρος του μολυσματικού παράγοντα και το χρησιμοποιεί για να προκαλέσει στον οργανισμό την παραγωγή της ανοσολογικής άμυνας που απαιτείται για την καταπολέμησή του, γράφει η βελγική εφημερίδα.
Η θεραπεία που εξετάζουν δεν προκαλεί ανοσιακή ανταπόκριση, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δρα ταχύτερα από ένα τυπικό εμβόλιο.
Για παράδειγμα, θα επιτρέψει στο ιατρικό προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία αμέσως προστατευόμενο από τον ιό.
Επιπλέον, αυτό το φάρμακο συνιστάται για τους ηλικιωμένους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό.

Η έρευνα βρίσκεται τώρα στο στάδιο της εύρεσης ενός τρόπου εξουδετέρωσης μιας εργαστηριακής παραλλαγής του Covid-19.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πρέπει να έχουμε επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μας χρησιμοποιώντας τον ιό που προκαλεί την ίδια τη μόλυνση», δήλωσε ο καθηγητής Xavier Saelens, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ο οποίος ηγείται της βελγικής ομάδας.

«Σύντομα θα ξεκινήσουμε δοκιμές με τον πραγματικό κορωνοϊό, σε ένα ειδικά προστατευμένο εργαστήριο στο Ινστιτούτο Rega του Leuven», ανέφερε.
Το ινστιτούτο επιλέχθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για να διεξαγάγει έρευνα σε 15.000 θεραπευτικά μόρια με την ελπίδα να βρεθεί ένα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του Covid-19.
Όλοι όσοι εμπλέκονται, ωστόσο, τονίζουν ότι η έρευνα εξακολουθεί να απέχει πολύ από την παροχή μιας άμεσης θεραπείας.
Πολλοί έλεγχοι πρέπει να γίνουν ακόμη.

SHARE