Φάρμακα ελονοσίας -χλωροκίνη παράγγειλαν Γερμανοί -Γάλλοι – Το δίνουν στους πάσχοντες και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας  Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.    

Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Bayer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό  είναι “πολλά υποσχόμενες”, όπως ανακοινώθηκε.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην αποκάλυψη πως στους ασθενείς από κορονοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιείται χλωροκίνη προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην χλωροκίνη, το φάρμακο που χρησιμοποίησε η γαλλική ερευνητική ομάδα με καλά αποτελέσματα τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, χρησιμοποιείται για την μαλάρια. Υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και διατίθεται στην ελληνική αγορά. Ολοι οι ασθενείς που γνωρίζω πως είναι στα ελληνικά νοσοκομεία παίρνουν χλωροκίνη.

Η Χλωροκίνη χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία βίαιων επιθέσεων από ελονοσία και άλλες παρασιτώσεις.

Τι είναι η Χλωροκίνη;

Η Χλωροκίνη χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία παρεμβάλλοντας στο μεταβολισμό τους.

Πώς πρέπει να λαμβάνεται η Χλωροκίνη;
Η Χλωροκίνη μπορεί να χορηγηθεί με ένεση ή από του στόματος με τη μορφή δισκίων.

Παρενέργειες που σχετίζονται με την Χλωροκίνη
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών της Χλωροκίνης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Απώλεια της όρεξης
Δυσκολίες συντονισμού
Ζάλη
Ήπιος πονοκέφαλος
Ναυτία
Κράμπες στο στομάχι
Εμετός
Το φάρμακο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου. Η Χλωροκίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού επικίνδυνων μηχανημάτων. Επιπλέον, η δράση της μπορεί να επιδεινωθεί από το αλκοόλ ή άλλα φάρμακα.

Κίνα: Το ιαπωνικό φάρμακο Avigan είναι αποτελεσματικό εναντίον του κορονοϊού

SHARE