Φάρμακα 241 εκατ. τερματίζουν την περίοδο μέλιτος ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλικών – Υπουργοί σε δικογραφία

Η περίοδος…μέλιτος της κυβέρνησης με τους αυτοαποκαλούμενους καραμανλικούς, εν όψει εκλογών, φαίνεται πως τελειώνει. Η “απούσα” διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή από όλες τις κατηγορίες των κυβερνητικών στελεχών για τη χρεοκοπία της χώρας, αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της.

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost, στο στόχαστρο της δικογραφίας για τα χαμένα  241 εκατομμύρια ευρώ των επιστροφών (rebate) των φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο 2006 έως 2010.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών από το 2004 έως και τον Ιανουάριο του 2009, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά υπουργός Εργασίας από το Νοέμβριο του 2007 έως και τον Οκτώβριο του 2009 και  ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που από το 2006 ηγήθηκε του Υπ. Υγείας, περιλαμβάνονται  στη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή από την εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνάς της «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών πρόσωπων.

Η δικογραφία που αφορά στην επιστροφή (rebate) φαρμακευτικών εταιρειών, εδράζεται στο πόρισμα της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας πριν από λίγες ημέρες, την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες. Όπως είχε αναφέρει η υπουργός Εργασίας, «πρόκειται για ζημία του Δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ».

Η ίδια είχε τονίσει πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ».

Τα ποσά αναλύοντάς τα ως εξής:

– Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ν.Δ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον κατήγορο

Στον απόηχο των πληροφοριών για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η Ν.Δ. απάντησε με αιχμηρό τρόπο προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ήδη «η υπόθεση της Novartis από “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους” εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα. Όλως τυχαίως, το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα; Η κυβέρνηση αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να απαντήσει επιτέλους γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες»

Τι είναι το rebate

Rebate είναι η έκπτωση επί της κατανάλωσης φαρμάκων –σε όγκο και σε ετήσια βάση– που πραγματοποιεί το δημόσιο σύστημα υγείας (νοσοκομεία του ΕΣΥ, συνταγογραφία ΕΟΠΥΥ κ.λπ.).

Η έκπτωση πραγματοποιείται είτε με συμψηφισμούς οφειλών νοσοκομείων προς φαρμακευτικές εταιρείες είτε με επιστροφή σε ετήσια βάση ενός τμήματος των χρημάτων που εισπράττουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των ΔΟΥ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μηχανισμό μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης του δημόσιου συστήματος υγείας χωρίς κατ’ ανάγκην μείωση και της κατανάλωσης φαρμάκων. Το σύστημα δουλεύει περίπου ως εξής: τίθεται ανά κατηγορία φαρμάκων ένα ετήσιο όριο κατανάλωσης σε τεμάχια, σε όγκο κ.λπ. και αν ξεπεραστεί αυτό το όριο στο τέλος της χρονιάς η υπέρβαση επιστρέφεται από τη φαρμακευτική εταιρεία στο δημόσιο αν έχει καταβληθεί ή συμψηφίζεται με τα φάρμακα που θα καταναλωθούν την επόμενη χρονιά.