Ευθ.Λέκκας: Ένας σεισμός 5,8 με 5,9 είναι απαραίτητος για να εκτονωθεί το φαινόμενο

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΘ. Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL

«Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς πάνω από 4 βαθμούς Ρίχτερ. Είχαμε έναν πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Υπάρχει μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Είχε κάνει τον Σεπτέμβρη έναν σεισμό 5,6 Ρίχτερ τον οποίο παρακολουθήσαμε και νομίζαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός στο ρήγμα. Είναι ασυνήθιστη η ακολουθία του. Μιλάμε για ανατροπή της κανονικότητας, ενώ υπήρχαν τότε μετασεισμοί. Είναι ασυνήθιστο αυτό που συνέβη και είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς την ακολουθία», είπε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας στον ΣΚΑΪ.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες στα κτίρια. Μιλάμε για κτίρια 5οροφα που είναι δύσκολο να γίνει διάσωση. Το μέγεθος του σεισμού δικαιολογεί απόλυτα την καταστροφή. Υπήρχαν κτίρια που είχαν χτιστεί μόνο με τούβλα. Ένας σεισμός 5,8 με 5,9 είναι απαραίτητος για να εκτονωθεί το φαινόμενο. Είναι βέβαια και επικίνδυνο αυτό αν συμβεί», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε για άλλη μια φορά, πως το ρήγμα της Αλβανίας δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας το συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά θα πω το εξής: συνάδελφοι από τα Βαλκάνια θεώρησαν ότι διεγείρονται τα Βαλκάνια, λόγω κι άλλων σεισμών σε Κόσοβο και Ναύπακτο. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.

SHARE