Ευρωζώνη: Φρένο στην πορεία ανάκαμψης τον Αύγουστο

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης από την πιο απότομη «βουτιά» που έχει καταγραφεί ποτέ στην οικονομία, έχασε ταχύτητα τον Αύγουστο, καθώς η ανάπτυξη του κυρίαρχου κλάδου των υπηρεσιών σχεδόν καθηλώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της IHS Markit, υποδεικνύοντας ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Το τελευταίο τρίμηνο, όπως σημειώνει το Reuters, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1%, καθώς επιβλήθηκαν τα lockdowns, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους.

Δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα προέβλεψε ανάκαμψη αυτού του τριμήνου με ανάπτυξη 8,1%, ωστόσο ανέφερε ότι η πλήρης ανάκαμψη θα χρειαστεί δυο χρόνια ή και περισσότερο.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit, έκανε βουτιά στις 51,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 54,9 τον Ιούλιο. Ωστόσο, ήταν ελαφρώς καλύτερος από την αρχική εκτίμηση των 51,6 μονάδων.

Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,5 μονάδες, από 54,7. Ηταν υψηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση για 50,1.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

«Οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών σε ολόκληρη την ευρωζώνη είδαν την άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας σχεδόν να σταματά τον Αύγουστο, πυροδοτώντας ανησυχίες για εξασθένηση της ανάκαμψης μετά τα lockdown, εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμών που σχετίζονται με την Covid-19», σημείωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Το τελευταίο αποτέλεσμα στέλνει απογοητευτικά σημάδια, η ανάκαμψη έχει χάσει σχεδόν όλη τη δυναμική της».

SHARE