Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η “σκληρή” Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του Γιούνκερ

Τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Επί συνόλου 733 ευρωβουλευτών που ψήφισαν, έλαβε 383 ψήφους, έναντι 374 που απαιτούνταν για τον διορισμό της. Άλλοι 327 ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατά της εκλογής της.

Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Μια «ενωμένη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις πρώτες δηλώσεις της από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριακά την υποψηφιότητά της για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 1η Νοεμβρίου. «Η εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε μένα είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον νότο στον βορρά. Είναι μεγάλη η ευθύνη και η δουλειά μου ξεκινά τώρα» τόνισε η Γερμανίδα πολιτικός.

Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τη στενή σύμμαχό της και υπουργό Άμυνας στην κυβέρνησή της.

«Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί της για μια Ευρώπη που ενδυναμώνει και προστατεύει» έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απέναντι στην Ελλάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την Μέρκελ. Σε όλη τη διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς τη Μόσχα.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και Ευρωπαίος Επίτροπος. Στο Βέλγιο έζησε έως τα 13 της.

Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, όπου διετέλεσε πρωθυπουργός ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990.

Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μούνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία) αλλά και στο London School od Economics.

Στο υπουργείο Άμυνας – η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση – διορίστηκε το 2013, και παρέμεινε στην τρίτη και στην τέταρτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Το πολιτικό της ντεμπούτο έκανε το 1990, οπότε εντάχθηκε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), ενώ ενεργό ρόλο απέκτησε το 2001 στο Αννόβερο.

Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ενώ από το 2005 έως το 2009 υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 έως το 2013 υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

SHARE