Ευρωκοινοβούλιο: Οι νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Υπερψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, μετά από πιέσεις των ευρωπαϊκών εκδοτικών, της πολιτιστικής βιομηχανίας, μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και ακτιβιστών για τα ψηφιακά δικαιώματα.

Η τροπολογία συγκέντρωσε 348 ψήφους υπερ και 247 κατά, ενώ προτάσεις για διαγραφή του αποκαλούμενου άρθρου 13 δεν τέθηκαν προς ψήφιση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία στις αρχές Φεβρουαρίου με σκοπό οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες να μην μπορούν να έχουν κέρδη από άρθρα ή κομμάτια καλλιτεχνών και δημοσιογράφων χωρίς να τους πληρώσουν πρώτα ένα δίκαιο αντίτιμο. Αυτοί οι κανόνες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για το διαδίκτυο και αφορούν πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook και το Google news.

Επιγραμματικά η συμφωνία προβλέπει:

*Κίνητρα για την πληρωμή των καλλιτεχνών και των δημοσιογράφων από τις ψηφιακές πλατφόρμες για τη χρήση της δουλειάς τους

*Κάποιες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα αρχεία GIF και «memes» θα μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα

*Σύνδεσμοι για ενημερωτικά άρθρα θα μπορούν επίσης να διαμοιράζονται ελεύθερα, συνοδεία «μεμονωμένων λέξεων ή πολύ σύντομων αποσπασμάτων»

*Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εισπράττουν μέρος της πληρωμής για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καταβάλλονται στον εκδότη τους

*Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις

*Η οδηγία δεν επιβάλλει φίλτρα

Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους υπουργός πριν γίνει, επίσημα, νόμος της Ε.Ε., ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και με άλλες χώρες.

SHARE