Ευρωεκλογές 2019-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πρώτη με απώλειες η κεντροδεξιά- Άλμα Πρασίνων- Βούλιαξαν SPD, Die Linke

Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται, σύμφωνα με τα γερμανικά exit polls, η Χριστιανική Ένωση (Κεντροδεξιά), δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές της CSU, με 28%, με τους Πράσινους ωστόσο να πραγματοποιούν άλμα στη δεύτερη θέση, με 20,5%.

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (Κεντροαριστερά) του SPD συντρίβονται, πέφτοντας στην τρίτη θέση με 15,5%, ενώ τέταρτη δύναμη αναδεικνύονται οι εθνικιστές δεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με 10,5%, κάτω όμως από τα αναμενόμενα ποσοστά τους.

Κακό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα για την αριστερή Die Linke (Η Αριστερά), αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, που λαμβάνει 5,5%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους κεντρώους φιλελεύθερους του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), που επίσης φέρονται να λαμβάνουν 5,5%.

Οι απώλειες για την Κεντροδεξιά αγγίζουν το 7,3% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες το 11,8%.

Το άλμα των Πρασίνων φθάνει τις 11,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Αριστερά χάνει 1,9%, ενώ το ίδιο ισχύει και για το FDP.

Η ακροδεξιά ενισχύεται κατά 3,4% σε σχέση με το 2014.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Η Βρέμη και ο Σουλτς

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το SPD για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα. Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει “πραξικόπημα” εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

SHARE