ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

European deputies vote at the European Parliament in Strasbourg Friday 15 December 2000. This session is the last one to be held on Friday as next year's calendar is scheduled four days a week instead of five.

Η  Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστά το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο έχασε περίπου το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης, όπως έδειξαν τα πρώτα exit polls.

Eάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, έναν τέτοιο αποτέλεσμα αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προωθεί δραστικές φοροελαφρύνσεις και εμφανίζεται αποφασισμένος να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών.

Τα exit polls δίνουν ποσοστά 26% με 31% για τη Λέγκα, έναντι ποσοστού 17% στις εθνικές εκλογές του 2018 και μόλις 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.

Τα αντιμεταναστευτικά μηνύματα και η στάση του να αψηφά τις Βρυξέλλες συνέβαλαν στην αύξηση της δημοτικότητας του Σαλβίνι. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο λαμβάνει μεταξύ 18,5% και 23%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών, έναντι 32% πέρυσι και 21,1% στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα exit polls δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10%, και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα exit polls, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες, ενώ σε μικρή απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1 το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

Ευρωεκλογές 2019-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πρώτη με απώλειες η κεντροδεξιά- Άλμα Πρασίνων- Βούλιαξαν SPD, Die Linke

 

Ευρωεκλογές 2019 – ΚΥΠΡΟΣ: ΔΗΣΥ 29%-ΑΚΕΛ 27,5%-Έξω η ακροδεξιά

 

Ευρωεκλογές 2019-ΓΑΛΛΙΑ: Η Λεπέν προηγείται του Μακρόν

 

 

Ευρωεκλογές 2019!: Ουγγαρία: Με 56% ο Βίκτορ Όρμπαν!

 

Ευρωεκλογές 2019 – ΙΣΠΑΝΙΑ: Θρίαμβος σοσιαλιστών Σάντσεθ

 

ΒΕΛΓΙΟ-Βουλευτικές εκλογές: Ακροδεξιά στη Φλάνδρα, σοσιαλιστές στη Βαλλονία

 

Ευρωεκλογές 2019-Φινλανδία: Κεντροδεξιά νίκη – Στην 5η θέση η ακροδεξιά

 

Ευρωεκλογές 2019 – ΑΥΣΤΡΙΑ: Σάρωσε ο Σεμπάσταιν Κουρτς με 34,5%

SHARE