Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ειμαστε έτοιμοι για νέες εξαγορές και μεγαλύτερη ανάπτυξη

Έτοιμος για νέες κινήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις δήλωσε ο CEO της Mytilineos κ. Ε.Μυτιληναίος  κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές.

“Θα κινηθούμε σύντομα, έχουμε επιτύχει ανάπτυξη οργανικής κερδοφορίας, ταμειακές ροές και ισχυρό ισολογισμό, άρα έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες εξαγορές”,
δήλωσε , υπενθυμίζοντας ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρία γιγαντώθηκε.
Την απουσία των Μηχανισμών Ευελιξίας από τον Μάρτιο του 2019 επεσήμανε προς τους αναλυτές.
«Ευελπιστούμε πλέον στον Μόνιμο Μηχανισμό Ευελιξίας μέσα από το Target Model» σημείωσε.

Όσον αφορά την ΔΕΗ σημείωσε ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πώς η νέα κυβέρνηση θα επιταχύνει την απελευθέρωση της αγοράς και σημείωσε τις ισχυρές προοπτικές με νέο μείγμα του τομέα EPC, τόσο στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων (ΜΕΤΚΑ EGN), των υβριδικών έργων καθώς και τις υποδομές (infrastructure) για την ΜΕΤΚΑ.

Σημείωσε επίσης ότι η απολιγνιτοποίηση είναι ασφαλώς θετική εξέλιξη και ότι  οι υψηλές τιμές των ρύπων θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά, καθώς η ΔΕΗ με την λανθασμένη απόφαση της Πτολεμαϊδας 5 που πληρώνει ακόμα και σήμερα έχει δεσμεύσει 1,4 δις για μια λιγντική μονάδα που από μόνη της έχει πρόβλημα, ενώ με 300 εκατ θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει μια μονάδα φυσικού αερίου με 800MW.
Τόνισε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο του φυσικού αερίου έχει διευρυνθεί σημαντικά με ποσοστό άνω του 30% και θα διευρυνθεί περαιτέρω και εκεί γίνονται και κινήσεις αντιστάθμισης όταν κρίνεται σκόπιμο.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο καταρτίζεται το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο, στο οποίο περιλαμβάνονται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, οι επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών καθώς και οι προγραμματισμένες ετήσιες συντηρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα 50 έως 60 εκατ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες επαναλαμβανόμενες επενδύσεις, 300 εκατ. ευρώ η νέα μονάδα ενώ εφόσον ληφθεί η οριστική απόφαση το πλάνο θα περιλάβει ακόμη και τη νέα μονάδα αλουμίνας με κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικά το 2019 “θα είναι μια καλή χρονιά” με την εταιρεία “να μεγαλώνει όλο και περισσότερο”.

Για τους επιμέρους κλάδους στον ηλεκτρισμό, οι προοπτικές δείχνουν θετικές και για το δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται στα 27 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι το 2020 ο ετήσιος μέσος όρος θα είναι τουλάχιστον 20 ευρώ/τόνος.

Στον τομέα της ενέργειας πάντως ο κ. Μυτιληναίος έκανε μνεία και στον κλάδο του αερίου, σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατάφερε μεθοδικά να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 35% εμπορευόμενη όχι μόνο το αέριο που καταναλώνουν οι μονάδες της, αλλά και αέριο για λογαριασμό τρίτων, χωρίς να συνυπολογίζονται ακόμη, όπως είναι λογικό, οι ανάγκες της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Η συνεισφορά του κλάδου του αερίου είναι πλέον σημαντική για τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας και θα συνεχιστεί και στο β εξάμηνο.

Στο αλουμίνιο, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι παρά την πτώση των τιμών, έχει γίνει hedging για όλη την παραγωγή του 2019, ωστόσο για το 2020 δεν έχουν ακόμη γίνει κινήσεις.

Σε ό,τι αφορά στη διαφορά με την ΕΛΜΙΝ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι κρίμα δύο εταιρείες που δούλεψαν μαζί 50 χρόνια, να καταλήγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τέτοια θέματα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφωνία θα αποδειχθεί προσωρινή για το καλό τόσο των δύο πλευρών όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικά.

Τέλος για τον κλάδο των κατασκευών ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να συνηθίσουν στην αλλαγή και μετεξέλιξη της δραστηριότητας, με το μείγμα των έργων να περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή μονάδων, έργα υποδομών, φωτοβολταϊκά και υβριδικά.

Το ανεκτέλεστο πλέον περιλαμβάνει διαφορετικά έργα ως προς τη χρονική διάρκεια. Κάποια εξ αυτών προϋποθέτουν πιο σύντομη εκτέλεση, τόνισε. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πακέτο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 50 μεγαβάτ στην Ελλάδα, τα οποία είναι έτοιμα προς πώληση. Με αυτήν την πρώτη πώληση, θα γίνει αντιληπτό πως εξελίσσεται και αποδίδει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανέφερε.

 

SHARE