Εξετάζεται παράταση μέχρι Μάρτιο 2021 για πληρωμές οφειλών που έχουν «παγώσει»

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο της παράτασης της αποπληρωμής των φόρων, των δόσεων και των ασφαλιστικών εισφορών συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία μέχρι και τον Μάιο. 

Οι πληρωμές που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021, πιθανότατα θα μεταφερθούν για αργότερα, μετά το πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός αυτής.

Η αίτηση της τμηματικής αποπληρωμής των χρεών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.
Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων, δεν θα καταβάλουν τόκο.

Αντίθετα, όσοι όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις, το επιτόκιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%.

SHARE