Euroxx: Το β΄ εξάμηνο θα δώσει κέρδη το ΧΑ – Ποιες μετοχές επιλέγει

Γύρω από τις 800 μονάδες θα κινηθεί το χρηματιστήριο της Αθήνας βραχυπρόθεσμα, όμως η πρόοδος στους εμβολιασμούς, η ανάκαμψη του τουρισμού και η εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν ώθηση στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, φέρνοντας θετικές αποδόσεις, εκτιμούν οι αναλυτές της Euroxx Securities.

«Συνολικά, στο βασικό σενάριό μας, δηλαδή εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή διαταραχή εξαιτίας ενός νέου κύματος της πανδημίας, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές αποδόσεων και συστήνουμε την αναζήτηση διαφοροποιημένης έκθεσης, καθώς δεν αναμένεται να αναρρώσουν όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες, ενώ σίγουρα δεν θα ανακάμψουν με τον ίδιο ρυθμό», σημειώνει η Euroxx.

Οπως εκτιμά η Euroxx, παρά τη δύσκολη εκκίνηση του 2021, οι ελληνικές μετοχές είναι σε θέση να έχουν καλές επιδόσεις αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, οι παράγοντες – κλειδιά που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και του χρηματιστηρίου είναι τρεις: η γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά – κορωνοϊό εποχή, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και η επιτυχής πορεία της μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει κορυφαίες επιλογές της για επενδύσεις αυτή τη χρονιά είναι όσες έχουν σημαντική έκθεση στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ενέργειας, όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και σταθερά ισχυροί τίτλοι με δυνατά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές και διατηρήσιμα μερίσματα, όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει η Euroxx, παρά το γεγονός ότι η έξαρση της πανδημίας και οι συνεπακόλουθοι περιορισμοί, πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις τρέχουσες συνθήκες με βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα , η πρόοδος στους εμβολιασμούς αναμένεται να προκαλέσει μια σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού, ενώ και οι πρώτες εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους,

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx, οι ελκυστικές αποδόσεις σε συνδυασμό με το ισχυρό μομέντουμ για καλά εταιρικά κέρδη μπορεί να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 800 μονάδων.

Οι παράγοντες – κλειδί:

1) Γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά τον κορωνοϊό εποχή: Η πρόοδος των εμβολιασμών θα αυξήσει τις τουριστικές ροές και την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θα αναπτερώσει και την εμπιστοσύνη. Αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν κανονικά μέχρι τα μέσα του 2021, η επιστροφή σε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% είναι εφικτή εντός του έτους.

2) Ευρωπαϊκά κεφάλαια – Μια ευκαιρία που η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει: η βέλτιστη χρήση τους θα αποτελέσει το κλειδί για τον προσωρινό χαρακτήρα του αντίκτυπου της πανδημίας και οι ανισορροπίες της κρίσης του 2009 (ανεργία, υψηλό χρέος, κόκκινα δάνεια, μεγάλο επενδυτικό κενόθα αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

3) Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη μάχη τους για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝΡΕs). Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι εργαλεία όπως ο ΗΡΑΚΛΗΣ Ι και ΙΙ, όπως και η Εταιρεία Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των ΝΡΕ και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο,  οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για φέτος περιλαμβάνουν τις εταιρείες που έχουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και οι ΑΠΕ, όπως η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή.

Προτείνει επίσης δύο μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές και διατηρήσιμα μερίσματα και συγκεκριμένα του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Όσον αφορά στις τράπεζες, κορυφαία επιλογή της φέτος είναι η Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας τα ισχυρά της κεφάλαια, την  θέση ρευστότητας που διαθέτει αι η οποία είναι η καλύτερη σε όλο τον κλάδο, καθώς και τα κορυφαία επίπεδα κάλυψης.

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx και οι τιμές – στόχοι

SHARE