Το σίριαλ της δόσης συνεχίζεται: Σε λύση τη Δευτέρα ελπίζει η Μέρκελ, τηλεδιάσκεψη το Σάββατο

(upd)Θα την πάρουμε τη δόση πατριώτη. Ούτε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν αγχώνεται. Ωστόσο, το πότε παραμένει άγνωστο. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο.

Τελευταία ενημέρωση: 18:30

Νέα δεδομένα έρχονται, πλέον, στο προσκήνιο, αφού όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αυτό που μας χωρίζει από την εκταμίευση είναι μία εκκρεμότητα-διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ύψους 10 δισ. ευρώ. Νέα σενάρια θέλουν οι διεθνείς δανειστές να εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δισ. ευρώ ή και τη μείωση των επιτοκίων. Ολόκληρη θα έρθει η δόση  διευκρίνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε όλα τα ζητήματα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή τη Δευτέρα.

Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα για την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεση της Γερμανίας σε νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Βέβαιο για την επίτευξη συμφωνλιας εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε.

Τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό θέμα θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπου θα προετοιμάσουν το σχέδιο της συμφωνίας για τη συνάντηση της Δευτέρας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα.  Τα θέματα που λέγεται ότι θα συζητηθούν είναι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων 10 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, η επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ ύψους 75%, μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Συνεχείς επαφές έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τους ομολόγους τους για να δοθεί λύση τη Δευτέρα στο ελληνικό ζήτημα, ενώ όπως διευκρίνισε ο Σίμος Κεδίκογλου ότι η δόση θα έρθει ολόκληρη. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοσταθμό real «η δόση δεν τεμαχίζεται. Θα είναι όλη μαζί. Εξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012».

 

Ειδικότερα, την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δισ. ευρώ εξετάζουν οι διεθνείς δανειστές, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται το Reuters.  Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της λήξης των δανείων και η επαναγορά χρέους 10 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους, που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.

Μία εκκρεμότητα ύψους 10 δισ. ευρώ παραμένει ανοιχτή, για την έγκριση της δόσης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Το ΔΝΤ δείχνει να αποδέχεται το 2020 το ελληνικό χρέος να φθάσει το 124% του ΑΕΠ από 120%, με την προϋπόθεση να βρεθούν μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι υπέρ μείωσης επιτοκίων και διεύρυνσης του EFSF, ενώ το ΔΝΤ, επιμένει πως  δεν πληρώνει, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν. “Δεν πρόκειται να συνέλθει σε συνεδρίαση το ΔΝΤ, αν δεν υπάρχει θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους”, αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Alert από Σαμαρά να μην υπάρξουν καθυστερήσεις-Σίγουρη η απόφαση τη Δευτέρα

Προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας έστειλε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Ολι Ρεν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μη συμφωνήσουμε τη Δευτέρα για την Ελλάδα. Στήριξη και από τη Γαλλία. Δείτε την δήλωση του Πρωθυπουργού: http://youtu.be/9dv4SxvjmWQΟ κ. Σαμαράς τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, μιλώντας σήμερα στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έκανε όσα της αναλογούσαν και οι διεθνείς εταίροι θα πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών τη Δευτέρα.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΛΥΣΗ

Εκτός απροόπτου, η λύση θα είναι η γνωστή γερμανική με …κερασάκι μία δέσμευση της Γερμανίας απέναντι στο ΔΝΤ και τη Λαγκάρντ, ότι αν μέχρι το 2014  δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα εξεταστεί και η περίπτωση του κουρέματος του επίσημου τομέα το 2015.  Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που εμφανίζει τον Σόιμπλε να είναι  θετικός σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά  για  2015 και μετά και υπό όρους.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η αύξηση του EFSF για το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να εγκριθεί τη Δευτέρα. Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε  μιλώντας στο κοινοβούλιο ,   η Bundestag θα ψηφίσει για το ελληνικό πρόγραμμα στις 30 Νοεμβρίου και δήλωσε ότι η επαναγορά θα κοστίσει 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε  ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος χθες για την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  προειδοποιήσε πάντως ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα, ο οποίος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδας του CDU/CSU.

– Η Άνγκελα Μέρκελ προανήγγειλε επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, ο οποίος τόνισε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ελάχιστα μακριά από μια συμφωνία για την εκταμίευση των χρημάτων της επόμενης δόσης τους ελληνικού δανείου.

Αλλά…..αξιωματούχος της ΕΕ, λίγο μετά το Eurogroup, τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε αληθινά κοντά σε μια συμφωνία για την Ελλάδα, κάτι που έρχεται τελείως αντίθετο από αυτά που έχουν δηλώσει φανερά οι περισσότεροι.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters Άνγκελα Μέρκελ, σε συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές, δήλωσε ότι το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 μπορεί να καλυφθεί μέσω μιας συνδυαστικής λύσης που θα περιλαμβάνει την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και την επέκταση των εγγυήσεων που δίνονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.  Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για επέκταση των εγγυήσεων του ΕFSF κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.Νωρίτερα σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφερόταν στη σθεναρή αντίθεση της κυρίας Μέρκελ σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στον  πυρετό των προετοιμασιών της προεκλογικής της εκστρατείας για μία τρίτη θητεία μέσα στο 2013.

Ευρωπαική κυβερνητική πηγή: ΟΥΔΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚ. Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ

Η ευρωζώνη και οι λοιποί διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα να καταλήξουν σε συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, την οποία προβλέπουν να εκταμιεύσουν το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου, υποστήριξε σήμερα ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η πηγή υπογράμμισε ότι η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί διορία για την εκταμίευση των κονδυλίων για την Ελλάδα και έχει ορισθεί από το Eurogroup.

“Η Ελλάδα περιμένει. Ουδείς έχει το δικαίωμα να την περιπαίζει. Εάν δεν εκταμιεύσουμε την βοήθεια έως τις 5 Δεκεμβρίου θα έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί την προθεσμία  που έχει καθορίσει η ευρωζώνη”, εξήγησε η ίδια πηγή.

Απειλούμενη με οικονομική ασφυξία, η χώρα αναμένει με ανυπομονησία τη χορήγηση μίας σειράς δανειακών δόσεων ύψους 44 δισεκ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του δεύτερου Μνημονίου βοήθειας που αποφασίσθηκε τον Φεβρουάριο.

 

 

 

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 20ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (BANKWARS)

Χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έληξε η 10 ωρη συνεδρίαση. Αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου. Απογοητευμένος ο Γιούνκερ, που σημειωτέον στήριξε την Ελλάδα, δήλωσε  ότι «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν κατά τη νέα συνεδρίαση.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωσ  μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναφέρεται ότι «το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους». Και στο τέλος, το…κερασάκι:  Εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

 

BANKWARS.GR ΧΘΕΣ: ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ- ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟ 2016- «Γολγοθάς» μέχρι τη δόση

 

(UPD) Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να συνεχίσει το ΔΝΤ να ενισχύει την Ελλάδα, δεν κάνει πίσω ούτε ο Σόιμπλε που δε θέλει καν να ακούσει, όπως και οι Βορειοευρωπαίοι “εταίροι” του, για “κούρεμα” του χρέους του επίσημου τομέα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 στη Γερμανία.

Η λύση; Πιθανόν κάπου στη μέση! Να περάσουν σήμερα όλες οι προτάσεις “μπαλώματα” της Γερμανίας ( άμεσα τα 44 δισεκατομμύρια, μηδενικά επιτόκια των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ,  επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, κονδύλια   από τις επόμενες δόσεις των δανείων της Ελλάδας  για επαναγορά χρέους από τη  δευτερογενή αγορά)  και να επανεξεταστεί η περίπτωση “Ελλάδα” το 2016, ώστε τότε να γίνει και το κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα.

Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο, διεμήνυσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ελλάδας Κριστίν Λαγκάρντ,  ενώ από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν, δήλωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας. Σε πολιτική λύση για την Ελλάδα σήμερα, ελπίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί, ενώ την αντίθεσή της στην παροχή επιπλέον χρημάτων προς τη χώρα μας, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. 

Σήμερα μόνο… πράσινο φως!

H σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup (18.00 ωρα Ελλάδος) αναμένεται να οδηγήσει σε κατ’ αρχήν αποφάσεις για αρκετά θέματα της Ελλάδας, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σήμερα από την τρόικα για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. H  διαφωνία για το στόχο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ- Ευρωπαίων εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς δεν αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση πριν της 28 Νοεμβρίου.

Τα λεφτά θα έρθουν στις 5 Δεκεμβρίου, αν και εφόσον…

Στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η υπερδόση των 44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα δωθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση. Τα 44 δισ. ευρώ προκύπτουν από τα  31,5 δισ. ευρώ από τη δόση για το β’ 3μηνο, τα  5 δισ. ευρώ από τη δόση του γ’ 3μηνου και  3,8 δισ ευρώ από τη δόση του δ’ 3μηνο. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκταμίευση του ποσού προβλέπει:
-αποστολή των κατ’ αρχήν αποφάσεων για τη δόση και τη μείωση του ελληνικού χρέους στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκρισή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

-μετά οι πιστωτές θα ελέγξουν στις 28 Νοέμβριου στη Σύνοδο Κορυφής αν έχουν εφαρμοστεί οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στις 3 Δεκεμβρίου.

-στις 4 Δεκεμβρίου, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο (ΜοU) και η Αθήνα θα λάβει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου.

Γερμανική πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους στα 25 σεντς

Την επαναγορά από την Ελλάδα του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σήμερα, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, ενώ ως η πιθανότερη ημερομηνία εκταμίευσης της τριπλής δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι η 5η Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με την πρόταση του Β. Σόιμπλε εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων.

ΔΝΤ – ΕΥΡΩΠΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια «να τα βρουν» ΔΝΤ και Ευρώπη στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς τα «μπαλώματα» Σόιμπλε δεν ικανοποιούν την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία οφείλει να πείσει και το Δ.Σ του ΔΝΤ ότι όλα βαίνουν καλώς, άρα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, εξέτασαν μεταξύ άλλων, την πιθανότητα 10ετούς επιμήκυνσης του περιθωρίου αποπληρωμής του χρέους, ήτοι μέχρι το 2032 από την Ελλάδα, καθώς  επίσης και το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της καταβολής των δόσεων ώστε να χρησιμοποιηθεί μέρος τους για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα.  Παράλληλα, εξετάστηκε η σημαντική μείωση του επιτοκίου του δανείου των 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου».

 

 

 SPIEGEL : Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

 

Αυστηρή κριτική ασκεί το «Der Spiegel» στην πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση, τονίζοντας ότι η Γερμανία φοβάται την αλήθεια.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Γερμανία φοβάται την αλήθεια», ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ αγωνίζεται ενάντια στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δε συνειδητοποιεί πως όλοι πρέπει να πληρώσουν για την Ελλάδα.

«Κάποια στιγμή, ακόμα και τα καλύτερα κόλπα δε βοηθούν: Οι αοριστολογίες περί «άλλων λύσεων» και προσθέτει ότι «Το μόνο πρόβλημα είναι το εξής: Η στιγμή της διορατικότητας και της ειλικρίνειας είναι ακόμη πολύ μακριά……Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η καπετάνιος αυτής της τακτικής. Θέλει να καθυστερήσει τις εξελίξεις για την Ελλάδα κατά τουλάχιστον δέκα μήνες, αφού στόχος της είναι η επανεκλογή της στο αξίωμά της καγκελαρίου το Φθινόπωρο του 2013. Και αυτό (το να πει την αλήθεια) δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για μία προεκλογική εκστρατεία, που θα περιλαμβάνει υποσχέσεις που έχουν μείνει ανεκπλήρωτες και διακεκομμένα δάνεια».

 

 

SHARE