Eurogroup: “Τελειώνετε” – Πρώτα συμφωνία και μετά λεφτά – Στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις

varouf bloum


(upd)Την Τετάρτη αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθουν τεχνικά κλιμάκια και στην Αθήνα. 

Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία και μετά θα αρχίσει ενδεχομένως η τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο Επίτροπος της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να γίνουν πράξη.

Η συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα έληξε χωρίς να υπάρχει κοινό ανακοινωθέν, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να τονίζουν την ανάγκη επίτευξης προόδου από την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από τους Ευρωπαίους, προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη θα αρχίσουν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, αλλά και άλλοι υπουργοί,  εξαπέλυσαν επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, καθώς εκλήφθηκε ως μονομερής ενέργεια.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για δύο με τρεις εβδομάδες, με την ΕΚΤ να απορρίπτει το αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση.

Τρεις νέες προτάσεις από την Ελλάδα

Tρεις μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης οι οποίες  αφορούν:

1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει  κανένα πρόστιμο αλλά μόνο συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Πρόκειται για μια πρακτική που «εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια».

2. Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με τους κύκλους του Μαξίμου, πρόκειται για μια απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». «Αυτή η πρακτική», εξηγούν οι κυβερνητικοί κύκλοι, «θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».

ΜΑΞΙΜΟΥ: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup

Θετικό χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα, διαπιστώνοντας τη βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών στη συνεδρίαση στου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήθηκε:

  • Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, «γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα».
  • Οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
  • Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. «Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα».
  • Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
  • Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να κάνουν λόγο για ανεπαρκή πρόοδο και «πολύ χαμένο χρόνο» εκ μέρους της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν κοστολογημένα μέτρα και τεχνική επεξεργασία από τους εκπροσώπους των θεσμών, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, η τεχνική επεξεργασία δεν μπορεί να γίνει από το Eurogroup, το οποίο αποτελεί πολιτικό σώμα και λαμβάνει αντίστοιχες αποφάσεις.

Άρα το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων, αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας ότι έχουν δοθεί τέσσερις μήνες στην Ελλάδα και ο χρόνος εξαντλείται.

«Δεν έχουμε δει πολλά πράγματα από την Ελλάδα μετά το τελευταίο Eurogroup, έχουν χαθεί δύο εβδομάδες» δήλωσε ο αξιωματούχος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγων λεπτών στις Βρυξέλλες.

«Χάσαμε σχεδόν δύο εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έγινε πολύ μικρή πρόοδος, οι πραγματικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο και να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

To κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, όχι αύριο:«Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα».

«Θα στηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα αν συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο κ. Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα και δεν αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, υποβαθμίζοντας τις όποιες προσδοκίες για συμφωνία.

«Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αναμένονται τα συμπεράσματα της τρόικας.

Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα κάνουν δημοψήφισμα οι Έλληνες».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σημερινού προγράμματος, δήλωσαν ο Ευρωπαίος επίτροπος επί νομισματικών θεμάτων, Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

«Δεν μιλώ για τρόικα, μιλώ για τους θεσμούς» ξεκαθάρισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στο ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση της οικονομίας αλλά και όσων συμφωνηθούν.

«Δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στην πολιτική θέληση της Αθήνας», είπε και τόνισε ότι έχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη για την Ελλάδα, καθώς το βασικό βήμα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup.

Αυτές θα πρέπει να γίνουν νομοθετήματα, γεγονός απαιτεί προσεκτική δουλειά και τεχνική προετοιμασία, δήλωσε.

«Πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη περνά μέσα και από την τεχνική δουλειά. Αλλωστε κοινός στόχος είναι να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία και να υπάρξουν νέες δουλειές».

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της για να λάβει ένα μέρος της δόσης, διεμήνυσε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των προτάσεων και πως οι συζητήσεις πρέπει να μεταφερθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Bloomberg: «Ερασιτεχνικές» οι προτάσεις Βαρουφάκη

Για «ερασιτεχνισμό» φέρεται να επικρίνουν τις εξειδικευμένες προτάσεις που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το άρθρο που τιτλοφορείται «Οι πιστωτές απορρίπτουν τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ απ’ το να ανταποκριθούν σε αυτό που συμφωνήθηκε δύο εβδομάδες πριν.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου αναφορικά με τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν και για την ίδια την κυβέρνηση.

«Η διατήρηση της ενότητας του αντιμνημονιακού συνασπισμού, και την ίδια ώρα η επίτευξη συμφωνίας που θα χαλαρώσει την άμεση πίεση στην οικονομία εξελίσσεται σε ‘αδύνατη αποστολή’», δηλώνει ο καθηγητής.

 

SHARE