Έτσι σώθηκε ο Υμηττός – Άμεση η κινητοποίηση των αρχών

Η φωτιά στον Υμηττό έσβησε μέσω της… προσομοίωσης ακραίων σεναρίων επέκτασής της σε κατοικημένες περιοχές, όπως Καισαριανή, Ηλιούπολη έως και τη Γλυφάδα!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, εντοπίστηκε το ακριβές σημείο έναρξης στην οδό Σερρών στην Παιανία και από εκεί και πέρα αναπτύχθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ενεργειών αντιμετώπισής της.

Πάνω στα λογισμικά προσομοίωσης αλλά και στους έντυπους χάρτες τοποθετήθηκαν όλα τα δεδομένα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 03:18 χθες τα ξημερώματα, πιθανότατα από κολόνα της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις πως η φωτιά προκλήθηκε από τη συσσώρευση σκόνης και χόρτων στις «κούπες» περιτύλιξης των ηλεκτροφόρων καλωδίων, τα οποία ανεφλέγησαν και ως πύρινες «μπάλες» έπεσαν πάνω σε ξερά χόρτα.

Ενταση ανέμου

Στα δεδομένα της προσομοίωσης τοποθετήθηκε η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου, που εκείνη τη στιγμή έπνεε με 7-8 μποφόρ, και το ανάγλυφο της περιοχής που κινείται. Το πρωτόκολλο των ενεργειών απαιτούσε γενική κινητοποίηση Πυροσβεστικού Σώματος, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Ελληνικής Αστυνομίας, περιφέρειας και όμορων δήμων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συντόνιζαν την «προσομοίωση», που γινόταν σε πραγματικές συνθήκες επικίνδυνης πυρκαγιάς και τοποθετήθηκε το… ακραίο μοντέλο επέκτασής της.

Αρχικά τοποθετήθηκε η μέγιστη ταχύτητα κίνησης της φωτιάς, που ήταν 2 χιλιόμετρα την ώρα. Με αυτά τα δεδομένα η φωτιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφθανε στον Καρέα σε 1 ώρα και 10 λεπτά. Το πρώτο πυροσβεστικό… ανάχωμα στήθηκε στην κορυφή του Υμηττού. Παράλληλα «στεγανοποιήθηκε»-έκλεισε η λ. Κατεχάκη 13 λεπτά μετά την εντολή, παρότι η πρόβλεψη ήταν για 15 λεπτά. Σύμφωνα τα ακραία δεδομένα της προσομοίωσης, αν η φωτιά ξεπερνούσε τα πυροσβεστικά τείχη, περνούσε στον Καρέα και στο δάσος της Καισαριανής, σε 1 ώρα και 28 λεπτά, σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου θα έφθανε σε Ηλιούπολη και Τερψιθέα Γλυφάδας.

Ενεργοποιήθηκαν και τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης πολιτών με την ειδοποίηση περιφέρειας και δήμων που θα βρίσκονταν στην καταστροφική της πορεία.

SHARE