Έτοιμες οι ΗΠΑ για …δράση στη Βενεζουέλα – Πομπέο: “Μπράβοι” οι ένοπλοι του Μαδούρο

Μήνυμα πως η Ουάσιγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

«Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Μαδούρο.

Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογοτά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας.

Η συνάντηση θα ακολουθήσει τα βίαια επεισόδια στα σύνορα της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέτρεψαν το Σάββατο τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπουν στη χώρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν κυρίως οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά τον Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της Δύσης.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας τη Δευτέρα στην Μπογοτά.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν καταφέρθηκε εναντίον του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, του Κάιλ Σκοτ, διότι ο διπλωμάτης έκρινε πως η κυβέρνηση του κράτους της Βαλκανικής βρίσκεται στη λάθος «πλευρά της ιστορίας» εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό

«Η Σερβία δεν είναι αποικία», αντέτεινε αγανακτισμένος ο υπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το NATO στη χώρα του το 1999 για να τερματιστεί η σύρραξη στο Κόσοβο.

«Αφού βομβαρδίσατε τη Σερβία, χάσατε κάθε ηθικό δικαίωμα να μιλάτε περί δικαίου και περί δικαιοσύνης» υποστήριξε ο Βούλιν αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αμερικανού διπλωμάτη.

 

Βενεζουέλα: Απελπισμένοι – πεινασμένοι στα φορτηγά για την ανθρωπιστική βοήθεια

 

SHARE