ΕΘΝΟΣ:«Κλειδώνει» η επ’ αόριστον αναβολή στις περικοπές των συντάξεων

Καθαρή λύση διάσωσης των συντάξεων με επ’ αόριστον αναβολή των μέτρων για τις περικοπές στη προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων “ κλειδώνει” η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το “Έθνος” σε σημερινό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η επίμαχη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται να κατατεθεί , εφόσον “κουμπώσουν “όλοι οι κρίκοι της αλυσίδα, μετά τις 15 Οκτωβρίου και πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή αναμένεται να αναβάλει επ’ αόριστον τα δύσκολα μέτρα που ορίζουν την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Με τη φόρμουλα αυτή παγιώνεται η ομπρέλα προστασίας για τους παλαιούς συνταξιούχους , των οποίων οι αποδοχές έχουν υπολογιστεί με το σύστημα που ίσχυε έως τις 13 Μαΐου 2106.

Και ενώ η ώρα της οριστικής κρίσης για τη “μητέρα των μαχών” πλησιάζει , κοινοτικές πηγές προεξοφλούσαν πως το “ big deal» πρέπει να θεωρείται “ κλειδωμένo” και ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν.

Η μεγάλη ανατροπή , που διασώζει τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους , απαιτεί νομοθετική διάταξη η οποία θα πρέπει να επεμβαίνει στον νόμο 4472 του 2017. Λίγες λέξεις μάλιστα αρκούν για την επίμαχη ρύθμιση , η οποία θα ανοίξει “ καθαρό δρόμο” για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού χωρίς μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως το περίφημο “ ψαλίδι” έως 18% στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων νομοθετήθηκε το 2017 για να ισχύσει από την 1 η Ιανουαρίου 2019.

Οι επίμαχες νομοθετικές ρήτρες δεν αποτελούσαν τμήμα του αρχικού νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο 2016, αλλά προστέθηκαν έναν χρόνο μετά , πίεση κυρίως του ΔΝΤ , το οποίο επικαλούνταν δημοσιονομικούς λόγους .

Η μη εφαρμογή του μέτρου σημαίνει πως η προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων , δεν θα περικοπεί αλλά θα “ παγώσει”.

SHARE