Αισιόδοξο μήνυμα του αμερικάνου πρέσβη από την Ανδραβίδα για τους 2 στρατιωτικούς

 

Την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας επισκέφθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν – ‘Αμπα και των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τη διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», αφού αεροσκάφη των χωρών τους μετέχουν σε αυτή την άσκηση.

«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο θέμα των δύο στρατιωτικών, είμαστε πολύ υποστηρικτικοί στην προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα για την διατήρηση της επικοινωνίας με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί ταχέως». Αυτό δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στο μεταξύ στις δηλώσεις του ο κ. Πάιατ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι «πολύ χαρούμενος» που βρίσκεται ξανά στην Ανδραβίδα και «πολύ υπερήφανος» που η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ μετέχει για άλλη μια φορά στην Ηνίοχος ’18. «Αυτή», είπε, «έχει γίνει μια σημαντική πολυεθνική άσκηση με ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αντανακλά τη φιλοδοξία μας για την Ελλάδα ως μια χώρα που οικοδομεί γέφυρες, ως ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας».

«Βρισκόμουνα», πρόσθεσε, «στην Σούδα χθες, με το USS Carney και τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης στη διάρκεια ενημέρωσης για τη συμμετοχή του Carney στην άσκηση Άρτεμις (Artemis Strike) με τους Ισραηλινούς εταίρους μας, επομένως είναι ωραίο που έχουμε δύο διαδοχικές ευκαιρίες που να δείχνουν την σημασία της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, την μεγάλη ικανότητα των Ελλήνων συμμάχων μας και την σύγκλιση των στρατηγικών μας συμφερόντων».

Σε δηλώσεις που έκανε η Κέιτ Σμιθ ανέφερε: «Είναι μεγάλη μου η χαρά που συμμετέχουν αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας στην άσκηση “Ηνίοχος”. Οι πιλότοι μας συνεργάζονται με τους Έλληνες συνάδελφούς τους, σε δείγμα της αφοσίωσής μας, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην άμυνα της περιοχής και συμμεριζόμαστε αυτή τη δέσμευση της Ελλάδας και όλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που συνεργάζονται στην άσκηση “Ηνίοχος”. Αντιμετωπίζουμε όλοι μας προκλήσεις και απειλές στην περιοχή, αλλά βασιζόμενοι στην τεχνική αριστεία και στις κοινές αξίες μας, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις απειλές».

Στο μεταξύ, με ανάρτησή της στο Twitter η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμι έγραψε: «Είναι μεγάλη χαρά που αεροσκάφη Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν φέτος στην άσκηση Ηνίοχος 2018. Σε λίγο θα δω τους Βρετανούς πιλότους να συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και με άλλους συμμάχους και φίλους».

Ανάρτηση στο Twitter έκανε και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα: «Η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο ακόλουθος Άμυνας του Ισραήλ, πλοίαρχος, Tzvika Shahar και ο διοικητής δόγματος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), Ταξίαρχος Amon Ein-Dar απολαμβάνουν την άριστη ελληνική φιλοξενία στο περιθώριο της πολυεθνικής άσκησης “Ηνίοχος 2018″».

 

 

SHARE