Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για εγκλωβισμένους ναυτικούς στο εξωτερικό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Δυτικής Αθήνας Παναγιώτη Κουρουμπλή και θέμα της τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους Έλληνες ναυτικούς στο εξωτερικό λόγο της πανδημίας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

–       Με την έξαρση την πανδημίας της Covid-19 τον προηγούμενο Μάρτιο, δημιουργήθηκε σειρά προβλημάτων αφού πολλές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορά τους και να επιβάλλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς και στα λιμάνια τους.

–       Το αποτέλεσμα αυτών, είναι να εγκλωβιστούν εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το αποτέλεσμα αυτού του εγκλωβισμού δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις γίνονται καταπατήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει 16 μήνες στο καράβι και δεν μπορούν πολλές φορές ούτε καν να κατέβουν σε κάποιο λιμάνι, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

–       Όπως γίνεται αντιληπτό, ο συνδυασμός όλων αυτών των συνθηκών δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση στα πλοία η οποία εγκυμονεί ένα σωρό προβλήματα ασφάλειας των ναυτικών αλλά και της καλής λειτουργίας των πλοίων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες  για την προσπάθεια επαναπατρισμού των εκατοντάδων Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοία στο εξωτερικό;

SHARE