Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους S-400

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι “οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι υγιείς” και ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να “διευθετήσει” τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, σύμφωνα με το Haberturk.

Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έφτασαν σε χαμηλό σημείο νωρίτερα φέτος, όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας για τους S-400. Επίσης, απέβαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

“Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις… Αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πρώτα να το ξεκαθαρίσουν αυτό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Haberturk.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες από αλλού, εάν η Ουάσινγκτον δεν βοηθήσει.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν ως φίλοι, αλλά “η τρέχουσα κατεύθυνση δεν προοιωνίζει κάτι καλό”, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότιο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχουν “ξεκινήσει καλά”.

Όπως τόνισε ο Τ. Ερντογάν, “δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους (σ.σ.: ΗΠΑ) για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε“.

Η Τουρκία ήλπιζε να σφυρηλατήσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το αρχικό της σχέδιο μετά τη κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Ο Ερντογάν έχει έκτοτε επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον έπρεπε να “πληρώσει το τίμημα” για την κίνησή της.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής η προσέγγιση των Ταλιμπάν και η προσωρινή κυβέρνησή τους εμπεριέχει αποκλεισμούς, αλλά η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί τους εάν σχηματίσουν μια πιο ευρεία κυβέρνηση.

Ο Τ. Ερντογάν χαιρέτισε τα αρχικά μηνύματα των Ταλιμπάν, αλλά δήλωσε ότι η Τουρκία θα αξιολογήσει τη δέσμευση και την αναγνώρισή της στους Ταλιμπάν με βάση τις ενέργειές τους.

 

SHARE