Έρευνες στη Μ.Βρετανία για το πως κατέρρευσε η Thomas Cook

Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Reporting Council), το οποίο είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έρευνα τόσο για τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook, όσο και για τους ελεγκτές της.

Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Reporting Council)  θεωρεί την διεξαγωγή έρευνας για την χρεοκοπία της Thomas Cook «επείγον ζήτημα»

Η βρετανική κυβέρνηση έχει, ήδη, ανακοινώσει μια «fast-track» διεξαγωγή έρευνας από τον κυβερνητικό οργανισμό, αρμόδιο για τις επιχειρήσεις που κηρύσσουν πτώχευση (Insolvency Service).

Προς διερεύνηση είναι ο ρόλος της ελεγκτικής εταιρείας και οι ετήσιοι ισολογισμοί που αυτή παρουσίαζε στους μετόχους αλλά και τα υψηλά μπόνους των διευθυντικών στελεχών.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα οικονομικά της Thomas Cook έλεγχαν δύο από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ernst & Young, η οποία διαδέχθηκε την PwC (PricewaterhouseCoopers) το 2017.

Ο tour operator είχε αλλάξει αρκετούς οικονομικούς διευθυντές τα δύο τελευταία χρόνια αλλά στο μικροσκόπιο της έρευνας θα βρεθούν οι τρεις τελευταίοι διευθύνοντες σύμβουλοι καθώς οι απολαβές τους ήταν εξαιρετικά υψηλές συν τα μεγάλα μπόνους που αυτοί ελάμβαναν.

Πρόκειται για τον 65χρονο Ισπανό Manny Fontenla-Novoa, ο οποίος μπήκε στην εταιρεία το 1996 και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2007. Αποχώρησε το 2011 και τα τελευταία 12 χρόνια είχε λάβει ως πληρωμή 35 εκατ. λίρες. Στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι οικονομικές απολαβές της 58χρονης Χάριετ Γκριν, που ανέλαβε CEO της Thomas Cook από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2014. Απαντήσεις για τα μεγάλα μπόνους θα κληθεί να δώσει και ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος, ο 59χρονος Ελβετός Πίτερ Φανκχόσερ.

Όπως αποκάλυψε η Telegraph, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τα ορατά οικονομικά προβλήματα, οι CEO της εταιρείας μοιράστηκαν περισσότερα από 20 εκατ. λίρες. Ο Πίτερ Φανκχόσερ ανέλαβε τα ηνία της Thomas Cook το 2014 και αμέσως μετά αγόρασε κατοικία αξίας 8,3 εκατ. λίρες ενώ το 2015 έλαβε μπόνους 2,9 εκατ. λίρες!

SHARE