Έρευνα σοκ για την πραγματική οικονομία: Τέσσερις στους δέκα εισπράττουν το μισθό με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός

Η αγορά, η “πιάτσα” όπως τη λένε πολλοί, δεν συμφωνεί καθόλου με τα επίσημα κρατικά ή ευρωπαϊκά στοιχεία για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα. Οι αριθμοί και τα μακρο στοιχεία μπορεί να βελτιώνονται, αλλά οι άνθρωποι και κυρίως οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα, ζουν…Γολγοθά.

Σύμφωνα με  έρευνα της Αlco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν εισπράττουν το μισθό τους εγκαίρως αλλά με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός.

Επίσης, 9 στους 10  πιστεύουν ότι υπάρχει δυσμενής μεταβολή αμοιβών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν υποστεί μείωση αποδοχών και ότι αισθάνονται ανασφάλεια όσον αφορά στη διατήρηση της εργασίας τους .

Η έρευνα, η οποία έγινε το Μάιο 2018 σε δείγμα 1.500 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα:

-Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους

-Έξι στους δέκα αξιολογούν θετικά το ρόλο των συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην ερώτηση πως μπορεί να συμβάλει η ΓΣΕΕ στη λύση των προβλημάτων τους , οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι εκτός από τις διεκδικήσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό ζητούν συμβουλευτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και σύνταξη μελετών για εργαζόμενους και ανέργους.

Στην εκδήλωση για το μέλλον της εργασίας όπου παρουσιάστηκε η έρευνα ο καθηγητής της Παντείου κ. Ξενοφών Κοντιάδης τόνισε ότι τα συνδικάτα καλούνται να αντιμετωπίσουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τη ψηφιοποίηση της εργασίας αλλά και να προσεγγίσουν νέες κατηγορίες εργαζόμενων όπως οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας και οι μετανάστες. Αναφερόμενος στο μέτωπο των συμβάσεων ο κ. Κοντιάδης είπε πως η επαναφορά τους δεν έδειξε πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις προ μνημονίων συνθήκες…

SHARE