Ερχεται η έκθεση των θεσμών – O λογαριασμός των παροχών Τσίπρα – Στο 2,5% το πρωτογενές

Ηρθε η ώρα να μάθουμε τα αποτελέσματα των προεκλογικών παροχών και το πάρε κόσμε για να ψηφίσεις.

Στις 5 Ιουνίου δημοσιεύεται η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα, και θα είναι επικριτική για τις επιπτώσεις των κυβερνητικών παροχών, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή.

Οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπει η κυβέρνηση, δηλαδή το 0,6% του ΑΕΠ, και υπολογίζουν επιπλέον κόστος –και όχι όφελος– από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η έκθεση των θεσμών βλέπει υστέρηση έναντι του στόχου, η ευθύνη θα πέσει μεν στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά τη λύση θα κληθεί να δώσει η επόμενη.

Σύμφωνα με πηγή πληροφόρησης, η έκθεση θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση του επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγνκ στο Eurogroup της 16ης Μαΐου ότι –με βάση τα προσωρινά στοιχεία, που είχε τότε– μετά τις παροχές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χάνεται με σημαντικό περιθώριο (σ.σ. αναφέρεται ποσοστό 1% του ΑΕΠ, περίπου 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το πλεόνασμα διαμορφώνεται  στο 2,5% του ΑΕΠ).

Επίσης, η έκθεση θα περιέχει επισημάνσεις για προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και άλλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση εκτιμά αύξηση εσόδων από τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Πηγή: Καθημερινή

SHARE