Επιτυχία της Πειραιώς – Αντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% – Μεγάλου: «Έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα η ζήτηση για το Tier II»

Πάνω από 850 εκατ. ευρώ ήταν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 9,75%, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε ιδιαίτερα αυξημένο, περισσότεροι από 125 επενδυτές, κάτι που είχε διαφανεί άλλωστε από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της τράπεζας στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ περισσότερα δηλαδή από τον αρχικό στόχο των 300-350 εκατ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου «Agenda 2023″ προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 9,75% από το 10,25% που ήταν το επίπεδο όπου και άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς αναμένεται να αντλήσει 350 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αρχικές εκτιμήσεις “μιλούσαν” για επιτόκιο στην περιοχή του 9,5% – 10%.

Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με εκδότη την Piraeus Group Finance PLC και εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως είναι γνωστό, bookrunners είναι η Goldman Sachs και η UBS.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2014 ενώ η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa3 από την Moody’s και με CCC από την S&P.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες μικρό μέρος της έκδοσης θα κάλυπτε και ο σουηδικός όμιλος Intrum, μετά και τη συμφωνία της με την τράπεζα για την ανάθεση της διαχείρισης στην τελευταία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ακινήτων της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Πειραιώς  με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, βρέθηκε στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές τις οποίες “έτρεξαν” οι δύο τράπεζες-ανάδοχοι. Η τράπεζα έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των εποπτικών αρχών για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τη συμφωνία της με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, η Πειραιώς θα λάβει ρευστότητα 328 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για το ομολογιακό Tier II 400 εκατ.

Oλοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinate debt issue) συνολικού ύψους EUR 400 εκ. μέσω του υφιστάμενου προγράμματος EMTN (Euro Medium Term Note).
Το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη και φέρει κυμαινόμενο τοκομερίδιο ίσο με το Euribor 3 μηνών + 60 μονάδες βάσης.
Οι διεθνείς αγορές υποδέχτηκαν την έκδοση με μεγάλο ενδιαφέρον και το συνολικό βιβλίο προσφορών άγγιξε το ποσό του EUR 1 δις σε λιγότερο από 24 ώρες (υπερκάλυψη 2,5 φορές).
Η τελική κατανομή έγινε σε περισσότερους από 80 θεσμικούς επενδυτές με το 75% του συνολικού ποσού να απορροφάται από το εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί της έκδοσης παρουσιάσεις του Ομίλου Πειραιώς (roadshow) στα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.
Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, αυξάνει την μέση διάρκεια των πηγών άντλησης των κεφαλαίων της και σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκδοση τριετούς ομολόγου (senior debt), δημιουργεί ομόλογα αναφοράς (benchmarks) στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί Banc of America Securities Limited, Credit Suisse First Boston και Morgan Stanley.

Τράπεζα Πειραιώς: Ούριοι άνεμοι στην έκδοση του ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ

SHARE