Επίθεση Τζόνσον σε Κόρμπιν – Τον αποκάλεσε «κότα» – Ζητά εκλογές 15 Οκτωβρίου

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την ταπεινωτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού χθες στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit.

Αποκάλεσε «κότα» τον επικεφαλής των Εργατικών, καλώντας τον, ωστόσο, να συμφωνήσει με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου για να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν για το νόμο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία.

«Βλέπω μόνο μια κότα σε αυτό το κοινοβουλίο και κάθεται απέναντί μου», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν, ενώ πρόσθεσε: «Αφηστε τον κόσμο να αποφασίσει τι επιπτώσεις έχει η στάση του στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ας πάμε σε γενικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι βάζει πάνω από το βρετανικό λαό τη πολιτική «απόσυρσης και καθυστέρησης» του επί της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σήμερα νόμο που θα εμποδίζει μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σήμερα, θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν στην συνέχεια να επιβάλουν την αναβολή της αποχώρησης, ο Μπόρις Τζόνσον θα θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – για να εγκριθεί αυτό το κείμενο, ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρότασή της να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 14η Οκτωβρίου. Αν πράγματι διεξαχθούν, ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα αναμετρηθεί σε αυτές με τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), τον Τζέρεμι Κόρμπιν, βετεράνο πολιτικό.


 Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι.

Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και υπέρ μίας άχρηστης νέας παράτασης του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, στην περίπτωση αυτή (η διεξαγωγή εκλογών) θα είναι ο μόνος τρόπος για την διευθέτηση της κατάστασης», έχει προειδοποιήσει ο Μπόρις Τζόνσον.

Βαριά ήττα Τζόνσον – 328 όχι στο no deal Brexit – Πρόωρες εκλογές – Κατρακύλησε η λίρα

SHARE