Επίθεση Τσίπρα σε Χατζηδάκη για ΔΕΗ, δόμηση- Σκληρή απάντηση: Είστε ψευδομανές κόμμα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή και χωροταξική της πολιτική αλλά και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Τσιπρας Βουλη 22.10.2020

Απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηδάκη είπε: «Πάλι νομοθετείτε για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας, γιατί βάζετε ξανά στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, τη μικρή ιδιοκτησία, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Κάνοντας απολογισμό είπε:

«Τους τελευταίους 17 μήνες έχουμε αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της ενεργειακής πολιτικής: Αυξήσεις αντί για σταθερές τιμές ρεύματος. Ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας (υπερκέρδη προμηθευτών εν μέσω πανδημίας) και επιπλέον αυξανόμενο κύμα αποκοπών ρευματοδότησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας. Έλλειμμα αντί για πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Απώλεια αντί για διατήρηση δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, φυσικό αέριο αντί από ΑΠΕ και προσπάθεια αναδιανομής επ΄ ευκαιρία της κλιματικής μετάβασης. Βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο. Επενδύσεις από λίγους για λίγους -αντί για ενίσχυση του πλουραλισμού στην παραγωγή- με την υποβάθμιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αφού με νομοθετικές αλλαγές εις βάρος των Κοινοτήτων πάγωσε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια η θητεία σας στο υπουργείο ήταν θεαματική. Καταφέρατε σε τόσο λίγο χρόνο να επιφέρετε τόσο πολλά αρνητικά επιτεύγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να σας ξεπεράσει.

Η πρώτη σας πράξη, βέβαια, ήταν να αυξήσετε τα τιμολόγια της μεγαλύτερης της ΔΕΗ. Την παρουσιάσατε ως δήθεν μοναδική λύση για τη “σωτηρία της ΔΕΗ”. Έτσι όμως ξέραμε κι εμείς. Αυξήσατε το κόστος ηλεκτρισμού για τους πελάτες της ΔΕΗ κατά 20%, περίπου, και επιβαρύνατε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρηματίες, με περίπου πεντακόσια εκατ. ευρώ ανά έτος. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώθησε τους συνεπείς της πελάτες σε “φυγή” προς τους ανταγωνιστές της και διατήρησε υψηλά τα κέρδη των ανταγωνιστών, αφού η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Αποτέλεσμα των επιλογών σας είναι η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η λειτουργία ενός καρτέλ στην εμπορία ενέργειας που δεν επιτρέπει στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών. Η στρέβλωση του ανταγωνισμού εν μέσω πανδημίας έδωσε τιμές λιανικής έως και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική.

Τελικά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ακριβότερο ρεύμα κατά 8,38% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, περνώντας αρκετές χώρες στην σχετική κατάσταση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου, όμως, που ανακοίνωσε προχθές η ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις του τιμολογίου της, και όχι σε νέες αυξήσεις. Μειώσεις που θα συμπαρασύρουν αντίστοιχες μειώσεις και στα τιμολόγια των υπόλοιπων/εναλλακτικών παρόχων, προς όφελος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά».

Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε: «Γιατί δε το λέτε ανοιχτά; Η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας. Αυτή την επιχειρηματικότητα την ευνοείτε, όπως θα αποδείξω παρακάτω με τις διατάξεις που εισάγετε και αφορούν τον χωρικό σχεδιασμό. Την υγιή επιχειρηματικότητα, τη “πράσινη” επιχειρηματικότητα την έχετε γραμμένη εκεί που δε πιάνει μελάνι. Αλλά αυτή είναι η αξιοπιστία σας».

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρθηκε και στις χωροταξικές διατάξεις, λέγοντας πως επιχειρείται «μια βίαιη αναδιανομή γης εις βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών και προς όφελος κάποιων ολίγων του real estate και του κατασκευαστικού τομέα, που θα ωφεληθούν». «Θυμάμαι κάποτε τρομοκρατούσατε τον κόσμο ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία. Και τελικά, μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Δεξιάς αχρηστεύει την ιδιοκτησία. Και φέρνει νομοθετήματα που προσομοιάζουν στη φεουδαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως απέρριψε ότι η κυβέρνηση βάζει τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση:

«Ψέμα. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Γιατί μέσα από το νομοσχέδιο επιτρέπεται η δόμηση στα μεγάλα τεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων και μάλιστα αυξάνει και τους συντελεστές δόμησης σε κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Δίνετε μάλιστα περίοδο χάριτος, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες στις περιοχές εκτός σχεδίου, να χτίσουν με έκδοση άδειας σε 2 χρόνια και δόμηση στα επόμενα 4 χρόνια, με απειλή απαγόρευσης δόμησης μετά. Μέσα στη κρίση την οικονομική να βγάλουν άδειες και να χτίσουν; Σκοπός σας είναι να εξωθήσετε τους ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:

«Και κλείνετε το μάτι σε 5-10 μεγάλους ομίλους για να κάνουν δουλειές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λέτε, βάλε τα χρήματα για την επένδυση, χτίσε ξενοδοχεία 15.000 και πλέον τετραγωνικών και πουλώντας τα σπίτια που θα αποτελούν το 40% της έκτασης, θα βγαίνει το κόστος της επένδυσης».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Χατζηδάκη: «Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχει θέμα κωλυσιεργίας χρίζετε τον εαυτό σας και υπερπολεοδόμο. Παίρνετε την αρμοδιότητα να εκδίδετε και τη χωρομέτρηση και την αδειοδότηση και τα συμβούλια αμφισβητήσεων και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα αυτά στο γραφείο σας. Πόσο θα κοστίζει αυτό είναι άλλη ιστορία. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα» ανέφερε και τόνισε:

«Καμία κυβέρνηση δεν τα διανοήθηκε να τα κάνει. Εκβιάζετε τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Με στόχο την αναδιανομή γης σε ισχυρούς. Και ξηλώνετε όλο το υπόβαθρο του κράτους δικαίου. Και φυσικά όλες τις θετικές τομές που είχαμε εμείς δρομολογήσει».

Ο Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Απάντηση Χατζηδάκη σε Τσίπρα: «Eχετε υπαρξιακό πρόβλημα» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Η τοποθέτηση Τσίπρα μαρτυρά το πολιτικό υπαρξιακό πρόβλημα του κόμματός του είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, στη Βουλή, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά εσείς διεκδικείτε το παγκόσμιο κύπελλο θράσους. Είστε μοναδικό φαινόμενο λαϊκίστικου και ψευδομανούς κόμματος σε όλη την Ευρώπη, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα θέματα της Υγείας και ειδικότερα για το μητρώο καταγραφής, απάντησε ότι υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο και το δεύτερο είναι υποσύστημα του συνολικότερου συστήματος για καταγραφή στις κινητές μονάδες. Ο κ. Τσίπρας “δεν έχει παρά να ρωτήσει τους επιστήμονες της χώρας”. Μνημόνευσε μάλιστα τους κκ Σύψα και Παπαευαγγέλου, που “διαψεύδουν” ότι υπάρχει πρόβλημα με τα μητρώα, αλλά και τον κ. Βατόπουλο που λέει ότι “δεν υπάρχει θέμα με διπλά βιβλία, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσο για την κριτική του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για “τάση τυμβωρυχίας και συγκεκαλυμμένης χαιρεκακίας, για τα όποια προβλήματα παρατηρούνται”.

Ατυχή χαρακτήρισε επίσης την επίθεση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό: “Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, με τη γνωστή διαδρομή, να θίξει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος που έκανε κάτι που επιτρέπεται (άθληση). Δεν ξέρω εάν το ίδιο επιτρεπόταν, μετά το Μάτι, αυτά που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας, και θυμάστε τις συζητήσεις για τα κότερα” είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό για τη μη προβολή των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι “με τέτοιες απόψεις, είστε τυχεροί, εάν πράγματι δεν σας προβάλουν, διότι εάν σας προέβαλαν στο βαθμό που θέλετε, θα είχατε εκτεθεί. και η πτώση των ποσοστών σας στις δημοσκοπήσεις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη…”.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα για την τροπολογία που αφορά στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ότι (αυτοί οι λογαριασμοί) “εξαρτώνται από τη χαμηλή ζήτηση ρεύματος, που οδηγεί σε χαμηλότερους ΕΛΑΠΕ [..] Επομένως παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τη λογική του καταμερισμού του βάρους, ενώ, ανακοινώσαμε μέτρα με 4-5 συνιστώσες, μία εκ των οποίων είναι η συμβολή παραγωγών ΑΠΕ με μια άπαξ εισφορά 6%. Αναφερόμενος μάλιστα στη μελέτη για την πορεία του ΕΛΑΠΕ με βάση τα νέα μέτρα, είπε ότι δίδεται απάντηση στο θέμα της ευστάθειας του λογαριασμού για όλο το ορατό μέλλον, ακόμα με σενάριο περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης.

Όσο για το θέμα αύξησης του κόστους ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν έγινε αισθητή από τα νοικοκυριά, και ότι υπήρξε μια μικρή επιβάρυνση 2-2,5 ευρώ το μήνα σε κάθε νοικοκυριό.

Στην κριτική για την κατάσταση στη ΔΕΗ, είπε ότι η προσέγγιση του κ. Τσίπρα ήταν “ιλαροτραγική” διότι η κυβέρνησή του την είχε φτάσει στο “χείλος του γκρεμού”. Εμείς, τη σώσαμε, η μετοχή της ανέβηκε 4-5 φορές πάνω, και η πιστοληπτική της ικανότητα ανέβηκε από τους οίκους αξιολόγησης είπε ο κ. Χατζηδάκης: Από όλα όσα κάνουμε, “βρήκατε να κάνετε αντιπολίτευση στη ΔΕΗ. Πρόκειται για κλασική περίπτωση επιστροφής του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος” πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Στα θέματα δόμησης, ο ΣΥΡΙΖΑ “προσπαθεί να πάρει ψηφουλάκια” από δεξιά και αριστερά

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Χατζηδάκη στην κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας σε θέματα εκτός σχεδίου δόμησης. “Έχουμε απέναντί μας το κόμμα της οπισθοδρόμησης, που προσπαθεί να αρπάξει ψηφουλάκια από δεξιά και αριστερά, μήπως βρει κανέναν, με φέικ νιους, να τον παραπλανήσει. Έτσι ανεβήκατε στην εξουσία, αλλά κάποια στιγμή τελειώνουν και τα ψέματα”, είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

SHARE