Επιστολή συμπαράστασης Γιούνκερ στην Ελλάδα

Επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και πληροφορεί πως έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, όπως και τη μετάβασή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου Γιούνκερ, η βοήθεια θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί και θα περιλαμβάνει πυροσβεστικές δυνάμεις από γη και αέρα. Λίγο νωρίτερα, ο Κύπριος Επίτροπος ευχαριστούσε την Κύπρο και την Ισπανία για την άμεση κινητοποίηση που επέδειξαν οι ομάδες πυρόσβεσης σε γη και αέρα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αν και η ακριβής μορφή της βοήθειας στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη γνωστή και ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αναλύει τη βοήθεια που έστειλε στη Σουηδία, η οποία και αυτή πλήττεται από πυρκαγιές.

Η Επιτροπή συντόνισε βοήθεια από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Αυστρία και προσέφερε επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα, 60 οχήματα και πάνω από 340 άτομα.

Η επιστολή Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα

«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Με βαριά καρδιά έμαθα πως πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει στις φωτιές στην Αθήνα και χάθηκε ζωή με τραγικό τρόπο.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και στις Αρχές της και δίνω συγχαρητήρια στους ακουραστους και θαρραλέους εργάτες άμεσης ανάγκης.

Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρέχουμε στήριξη σήμερα, αύριο και για όσο χρειάζεται.

Ζήτησα από τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη να είναι σε άμεση επαφή με τις Ελληνικές Αρχές πολιτικής προστασίας. Με ενημέρωσε πως η βοήθεια που περιλαμβάνει αεροπλάνα και πυροσβεστικές δυνάμεις, έχει κινητοποιηθεί. Ο Επίτροπος θα ταξιδέψει στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα αρμόδια κράτη-μέλη για τη βοήθεια».

SHARE