Επιστολή – παρέμβαση Μ.Τσαμάζ στους εργαζόμενους του ΟΤΕ για τη Σύμβαση Εργασίας

 

“Η εταιρεία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος. Λειτουργούμε πάντα με μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της εταιρείας”, επισημαίνει σε νέα επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, ενώ συνεχίζεται το…γαιτανάκι με τη Σύμβαση εργασίας και τις “κόντρες” των συνδικαλιστών.

Στην επιστολή του Μ.Τσαμάζ αναφέρεται ότι ανεξάρτητα από τις προβλέψεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η διοίκηση του ΟΤΕ εξετάζει αναπροσαρμογές μισθών, «με βάση το ρόλο και την απόδοση ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών.

Στην επιστολή του κ. Τσαμάζ αναφέρεται πως «από την αρχή των συζητήσεων για υπογραφή ΕΣΣΕ στην OTE Α.Ε., η εταιρεία προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόθεση για εποικοδομητικό διάλογο. Σε ένα περιβάλλον που παραμένει γεμάτο προκλήσεις, επιδιώξαμε μια έντιμη συμφωνία με στόχο την εργασιακή ειρήνη, σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία.  Μολονότι το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε με μία απεργία πρωτοφανούς διάρκειας, που σημαδεύτηκε από ακρότητες, η διοίκηση, την επόμενη ημέρα της λήξης της απεργίας, κάλεσε την ΟΜΕ-OTE για συνέχιση των συζητήσεων».

Ο επικεφαλής του OTE υποστηρίζει στην επιστολή πως «μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-OTE πρακτικό συμφωνίας για την κατάρτιση ΕΣΣΕ, διάρκειας 19 μηνών με τους εξής όρους:

* Για τους εργαζομένους της OTE Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

* Για τους εργαζομένους της OTE Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

Ως διοίκηση, αναμένουμε την επίσημη απάντηση του ΔΣ της ΟΜΕ-OTE στην παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές διενέξεις και ανατροπές στην Ομοσπονδία, ότι ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία θα είναι δύσκολος».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης «και με δεδομένο ότι τρεις από τους όρους της προηγούμενης ΕΣΣΕ (-9,5%, 35ωρο και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της OTE Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων, επανέρχονται στα επίπεδα του 2011, από 31/12/2019. Από 1/2/2020, επανέρχεται το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους».

 

«Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Πέρα από τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται, θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά κάθε έναν από εσάς ότι:

Η εταιρεία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος. Λειτουργούμε πάντα με μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της εταιρείας.

Πρόθεση της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος με αναπτυξιακές προοπτικές για τους εργαζομένους, και αμοιβές σύμφωνα με τη θέση, το ρόλο και την απόδοση, όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία.

Σήμερα, ο Όμιλος OTE είναι η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας. Μία υγιής εταιρεία που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, παλιοί, νέοι, τεχνικοί, εμπορικοί, διοικητικοί, από όλη την Ελλάδα, με θέση ευθύνης ή χωρίς, από την μητρική και τις θυγατρικές, έχουμε οδηγήσει την εταιρεία στην κορυφή που είναι σήμερα και όλοι μαζί θα την οδηγήσουμε στο αύριο».

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά ψηφίστηκε το κείμενο της ΕΣΣΕ που είχαν μονογράψει με τη διοίκηση του ΟΤΕ την Δευτέρα ο πρόεδρος Δημήτρης Φούκας (προέρχεται από την παράταξη του ΚΙΝΑΛ) και ο πρώην γενικός γραμματέας Βασίλης Βάκος (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Βάκος στο μεταξύ την Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από το Βασίλη Κατσαρό ο οποίος ανήκει στην παράταξη (ΔΑΚΕ) που καταψήφισε το κείμενο της ΕΣΣΕ και ως εκ τούτου δεν θα την υπέγραφε. Να σημειωθεί ότι την Ομοσπονδία εκπροσωπούν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας και άρα υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δύο αυτοί συνδικαλιστές υπογράφουν τις ΕΣΣΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ.

Όμως, κατά τη χθεσινή μέρα συγκροτήθηκε μια νέα πλειοψηφία 19 μελών του διοικητικού συμβουλίου η οποία δεν αναγνωρίζει την προχθεσινή απόφαση και η οποία ζήτησε από τον κ. Φούκα να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του οργάνου με θέμα να ζητηθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ για την ΕΣΣΕ. Κατά την άποψή τους η Σύμβαση που συμφωνήθηκε δεν είναι ικανοποιητική και ζητούν να συμπληρωθεί με όρο διασφάλισης των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2020 και με μεγαλύτερες παροχές για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015. Πιθανό θεωρείται να προταθούν και νέες κινητοποιήσεις στη νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ που, εκτός απρόοπτου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

SHARE