Επικουρικές συντάξεις εργαζομένων Εθνικής: Η “μέση λύση” Μηταράκη που λύνει τον “γόρδιο δεσμό” ΛΕΠΕΤΕ;

 

Μία νέα πρόταση, συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2039, κατανεμημένου ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα (530 εκατ. ευρώ) και το Δημόσιο (723 εκατ. ευρώ), παρουσιάστηκε στους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από τον Κ. Κωστάκο, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ενώ αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί, σε χρόνο όχι νωρίτερα από ένα τρίμηνο

Με το κυβερνητικό σχέδιο  διασφαλίζεται η δυνατότητα καταβολής επικουρικών συντάξεων από τον ΛΕΠΕΤΕ σε 16.950 και σε περίπου4.000 εργαζόμενους της τράπεζας που είναι ανταγμένοι σ’ αυτόν.

Εάν αυτή η συμβιβαστική λύση γίνει δεκτή από τις δύο πλευρές (τράπεζα και συνταξιούχους-εργαζομένους της), θα μπορεί να παρακαμφθεί οποιαδήποτε απόφαση εκδώσει ο Αρειος Πάγος.

Τα βασικά στοιχεία

Καταβολή αναδρομικών 48 εκατ. ευρώ εντός του επομένου έτους (πρώτη δόση μέχρι 30 Αυγούστου και τα υπόλοιπα μέχρι 31.12.2020Επισημαίνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση η Εθνική  δεν πρόκειται να καταβάλει αναδρομικά, παρά μόνον εάν υποχρεωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου).

Μετακίνηση των συνταξιούχων στο καθεστώς επικούρησης που ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους (ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ με τους όρους και τις διατάξεις του 2005

Αποτελεί μόνιμη λύση, η οποία δεν εξαρτάται από την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αποφεύγει το μεγάλο ρίσκο

Η λύση είναι συμφέρουσα και για την τράπεζα, η οποία αποφεύγει το μεγάλο ρίσκο: Εάν δεν δικαιωθεί από τον Αρειο Πάγο, η Εθνική θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.

Με την πρόταση Μηταράκη τής δίνεται ακόμη η δυνατότητα να εγγράψει τη δαπάνη των 530 εκατ. ευρώ στις εισφορές προσωπικού και να την αφαιρέσει από τις προβλέψεις.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, η τράπεζα ενδέχεται να αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ, με την οποία ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη της «ρύθμισης Πετρόπουλου, που την υποχρεώνει να καταβάλει το 45% της  συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΛΕΠΕΤΕ, ώσπου να εκδοθεί απόφαση από τον Αρειο Πάγο.

SHARE