Επιδότηση για πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων που δεν καλύφθηκαν από τις Επιστρεπτέες προκαταβολές – Στη Βουλή η διάταξη

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100, «Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η ΚΥΑ που αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσδοκούμε η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει τη Δευτέρα (25/1) και να αρχίσουν οι πληρωμές από την Τετάρτη (27/1) και μετά».

Πάντως, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (έφθασαν τις 732.000), θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί το ανώτατο ποσόν των 350.000 ευρώ που ίσχυσε στους 4 προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας.

Με βάση τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και τους ελέγχους που γίνονται, εκτιμάται ότι εκτός θα μείνουν περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις από αυτές που έχουν υποβάλει αίτηση.

Επιστρεπτέα (η τελευταία;) θα υπάρξει και τον Μάρτιο.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε στη συνέντευξή του,  ότι συζητούνται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως επιπρόσθετο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. «Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, για την οποία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μία διάταξη, αφού ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Το νέο μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημία την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες τους.

Θα λαμβάνονται υπόψη δαπάνες όπως η μισθοδοσία, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί κ.λπ. Από το ύψος των παγίων δαπανών θα αφαιρούνται ποσά που έχουν ληφθεί από προηγούμενα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επιχειρήσεις θα ενισχύονται με ποσοστό επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί. Ακόμα όμως δεν έχει αποφασισθεί το ύψος του ποσοστού, αλλά και εάν το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέφεται.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. αναφέρει ότι σε περιόδους κρίσης, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα κράτη-μέλη μπορούν να παρέχουν ενισχύσεις για την κάλυψη παγίων δαπανών που δεν καλύπτονται από τον τζίρο τους, σε ποσοστό 90% για τις μικρές επιχειρήσεις και 70% για όλες τις υπόλοιπες. Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει να απασχολούν έως 250 εργαζομένους και να έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. 

 

 

SHARE