Επιδείνωση στα κρατικά ομόλογα -Ξεπέρασε το 4,5% το 10ετές

Τα κρατικά ομολόγα παρασύρονται και από τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται διεθνώς οι κρατικοί τίτλοι μετά την  εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων χθες και σήμερα και σε υψηλά 7 ετών.

Μετά το χθεσινό κλείσιμο στο 4,412 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου συνεχίζει την ανοδική του πορεία και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 4,52% με άνοδο 2,45% ενώ το 5ετές ομόλογο αυξάνεται στο 3,59%.

Το γεγονός αυτό έχει έχει οδηγήσει  στην αύξηση των ομολόγων παγκοσμίως, ενισχύοντας παράλληλα το δολάριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη σημείωσαν αύξηση, ενώ το ‘διατλαντικό spread’ μεταξύ των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών τίτλων ανήλθε σε υψηλό τριών δεκαετιών γύρω στις 275 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τεσσεράμισι μηνών στο 0,55% πριν διαμορφωθεί γύρω στο 0,53% με άνοδο 6 μονάδων βάσης.

Εξαίρεση ήταν η Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού μειώθηκε για δεύτερη ημέρα, αφού η Ρώμη ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει πτωτικά τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2020 και θα μειώσει το χρέος της τα επόμενα τρία χρόνια. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 2 μονάδων βάσης στο 1,19%.

Χουλιαράκης: Τα επιτόκια θα μειωθούν μόλις υποχωρήσουν οι αναταράξεις λόγω Ιταλίας

«Τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει πλέον σε τροχιά βιώσιμη και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αμφιβάλλει γι’ αυτό» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. «Η αβεβαιότητα, που ταλαιπώρησε τη χώρα για πολλά χρόνια, υποχώρησε, έφυγε. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα-βήμα όλον τον τελευταίο χρόνο, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί από το 11% στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο ήταν πριν από ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια και με προοπτική να μειωθεί ακόμα παραπάνω, μόλις οι αναταράξεις στην Ευρώπη, εξαιτίας της Ιταλίας αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών, της Τουρκίας και της Αργεντινής, υποχωρήσουν» υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

SHARE