Επένδυση σε χρυσό: Θα αποδειχθεί λαμπερή το 2020;

Θα είναι ο χρυσός, λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, της πτώσης των επιτοκίων και των εμπορικών πολέμων, η λαμπερή επένδυση του 2020; “Ναι”, απαντούν αναλυτές, ορισμένοι από τους οποίους φτάνουν να κάνουν λόγο και για διπλασιασμό τουλάχιστον, της σημερινής τιμής σε βάθος διετίας. “Προσοχή”, απαντούν άλλοι, υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν, χιλιάδες επενδυτές “κάηκαν” από το πολύτιμο μέταλλο. Παγίδα για τους επενδυτές αποδείχθηκε  η επένδυση σε χρυσό και λίρες στην τετραετία 2012-2015.

Από το 2015 μέχρι το τέλος του 2018 η τιμή του χρυσού παρέμενε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

Στις αρχές του 2019 όμως, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου άρχισε να παίρνει και πάλι την ανιούσα με αύξηση 15%, φθάνοντας τον Σεπτέμβριο 2019 τα 1.557 δολάρια ανά ουγγιά και τον Δεκέμβριο στα 1.460.

Οι ειδικοί μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2020.

Ο Τόρστεν Πολάιτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa Goldhandel, αποδίδει τη σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού στη χαλαρή νομισματική πολιτική πολλών κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ενισχύσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες των επενδυτών για μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Στις πρώτες θέσεις αγοράς χρυσού η Τουρκία

Τους τελευταίους μήνες οι εταιρίες εμπορίας χρυσού καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για ράβδους χρυσού, νομίσματα ή επενδυτικά κεφάλαια ETF.

Ο έμπορος ευγενών μετάλλων, Αλεξάντερ Τσούμπφε, από τον οίκο Heraeus δηλώνει ότι η ζήτηση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών και προβλέπει ότι το ενδιαφέρον για χρυσό θα παραμείνει και στο επόμενο διάστημα μεγάλο, λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις του Brexit ή έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η συνεχής άνοδος των τιμών οφείλεται εν πολλοίς και στις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν μαζικά χρυσό στις αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου World Gold Council (WGC) τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 οι τράπεζες προμηθεύθηκαν σχεδόν 550 τόνους χρυσού, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Είναι κυρίως οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες με την αγορά χρυσού επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο.

Τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού φέτος πραγματοποίησε πάντως, η ρωσική κεντρική τράπεζα, στη δεύτερη θέση ακολούθησε η κινεζική, ενώ στις πρώτες θέσεις για το 2019 ανήκει και η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού ωστόσο κατέχουν η αμερικανική Federal Reserve και η γερμανική Bundesbank.

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ…

Παγίδα για χιλιάδες επενδυτές αποδείχθηκε  η επένδυση σε χρυσό και λίρες στην τετραετία 2012-2015.

Οι ‘Έλληνες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις χρυσές λίρες όταν η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των Μνημονίων.
Η αβεβαιότητα της οικονομίας και ειδικότερα η φημολογία που άνοιξε είχε ως επίκεντρο την παραμονή  της χώρας στο ευρώ ή στην έξοδο της από το ενιαίο νόμισμα και την επιστροφή στη δραχμή.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η τιμή του χρυσού έφθασε  σε επίπεδα  ρεκόρ των 1.920 δολαρίων η ουγκιά και η χρυσή λίρα στα 363,59 ευρώ.
Οι προσδοκίες για ακόμη υψηλότερες τιμές έκαναν ρεκόρ με τους  αναλυτές να ανεβάζουν τις προβλέψεις σε  επίπεδα τιμών που θα  ξεπερνούσαν τα 2.500 δολάρια τους επόμενους μήνες.
Οι πιο παράτολμοι αναλυτές μιλούσαν ακόμη για 3000 δολάρια ουγκιά.
Στο τέλος του 2015 η τιμή του χρυσού κατέγραφε πτώση  50%, στα 1.062  δολάρια η ουγκιά και η χρυσή λίρα στα 266 ευρώ…

bankwars.gr

 

SHARE