Επ. Ανταγωνισμού: Θάνου με ψήφους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΧΑ – «Κανείς δεν μπορεί να με διώξει»

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ξανά, αυτή τη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Βασιλική Θάνου υπερψηφίστηκε από την επιτροπή της Βουλής ως νέα πρόεδρος της Eπιτροπής Ανταγωνισμού. Πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπερψηφίστηκε από την Ένωση Κεντρώων και από τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Αρνητικά ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Η ακρόαση της Βασιλικής Θάνου ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση από τον Μάκη Βορίδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με συγχαρητήρια από τον Γιάννη Δραγασάκη στη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού πριν καν υπάρξει έγκριση για τον διορισμό της, αλλά και με την ίδια τη Βασιλική Θάνου να απαντάει στην αντιπολίτευση ότι δεν θα μπορεί κανείς να τη βγάλει από τη θέση που θα διοριστεί, παρά μόνο αν παραιτηθεί η ίδια.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι αν τελικά η κυρία Θάνου επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση, η επιλογή αυτή δεν θα δεσμεύει τη ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να τη διατηρήσει στη θέση της.

«Για τη ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Ηδη ο κ. Μητσοτάκης έχει με επιστολή του μεταφέρει το ζήτημα στην ΕΕ. Η πρόταση αυτή υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Μάλιστα, θύμισε και παλαιότερη δήλωση της κυρίας Θάνου, όταν ήταν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη θέση δεν προσφέρεται ως εφαλτήριο. Μεταξύ άλλων, η κυρία Θάνου έλεγε: «Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής». «Τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει τώρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά της κυρίας Θάνου. Μάλιστα τηρώτησε εάν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή της σε περίπτωση που μετά τις εκλογές βγει άλλη κυβέρνηση και γιατί εγκαταλείπει το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κ. Τσίπρα, καθώς έρχονται εκλογές.  Ο Δραγασάκης έδωσε συγχαρητήρια στη Θάνου.

«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή – πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα. Η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές και πρέπει να πω ότι και ο απερχόμενος πρόεδρος μου υπέδειξε συμβουλευτικά ότι καλό θα είναι να είναι πρώην δικαστικός εκείνος που θα τον διαδεχθεί», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές».

Η Βασιλική Θάνου στις  απαντήσεις της προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης καταρχάς σχολίασε την προηγούμενη τοποθέτηση της ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν ήταν θέση ούτε πολιτική ούτε κομματική.

«Η θέση του προϊσταμένου  νομικού  συμβούλου του πρωθυπουργού ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και δεν είναι θέση κομματική. Αλίμονο αν ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ή του υπουργού είναι πολιτικό πρόσωπο. Το επιχείρημα είναι και νομικά και λογικά αβάσιμο».

Η κ. Θάνου  σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμβάσεις ή οδηγίες από κανέναν στο έργο της.

«Δεν χρειάζεται καν να δώσω απάντηση αν θα επηρεάζομαι από τις οδηγίες άλλων προσώπων πιστεύω πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κ. Δραγασάκης που με  πρότειναν σκέφτηκαν, διανοήθηκαν πως αναλαμβάνω  πρόεδρος της αρχής αυτής κακ  θα με παίρνουν τηλέφωνο ή με άλλο τρόπο θα μου λένε να είμαι υπέρ ή κατά κάποιου επιχειρηματία ή εμπόρου.

Διαβεβαιώνω ρητά ότι δεν θα επέτρεπα και στον εαυτό μου ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Ουδέποτε έδωσα παρόμοιο δείγμα σε όλη την μακρά θητεία μου ως δικαστής, ποτέ κανείς δε μου το  είπε αυτό.»

Η κ.Θάνου απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που μετά τις εκλογές κυβέρνηση είναι η ΝΔ.

«Αντί να ζητάτε κ. Βενιζέλε να σας κάνω τώρα μία δήλωση το τι θα κάνω αν τυχόν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση εγώ θα έλεγα να  περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα μέσα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι εδώ και να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση της αρχής ανταγωνισμού»

Ολοκληρώνοντας η κ.Θάνου εξήγησε και γιατί δέχτηκε την θέση του επικεφαλής του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού αλλά και γιατί δέχτηκε την καινούργια θέση που της πρότεινε τώρα ο κ. Τσίπρας

«Ούτε η θέση του επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού θεώρησα ότι υποβάθμισε τις παλαιότερες ιδιότητες. Αποδέχτηκα γιατί ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα από την κρίση και να βγει ο ελληνικός λαός από την κρίση αυτή και μόνο ήταν η σκέψη μου.

Η Αρχή ανταγωνισμού είναι μια πολύ σημαντική αρχή και η θέση αυτή είναι ακόμα πιο κρίσιμη και χρήσιμη από τη θέση που έχω τώρα γι’ αυτό αποδέχτηκα την θέση αυτή.

Εγώ δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος κάποιου κόμματος. Ούτε γράφτηκα ποτέ σε κάποιο κόμμα. Δεν είμαι ούτε κομματικό στέλεχος ούτε πολιτικό στέλεχος».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης η κ.Θάνου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ανησυχεί για την τοποθέτηση της ΝΔ ότι θα την βγάλει από τη θέση της εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

«Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ γι’ αυτό και έδωσα με αυτό τον τρόπο την συγκεκριμένη απάντηση στον κ.Βενιζέλο».

Η κ. Θάνου ανέφερε ακόμη ότι είναι πολύ γρήγορη στις αποφάσεις και στη δουλειά της και ότι μόλις αναλάβει καθήκοντα  θα δει τις εκκρεμότητες που  υπάρχουν από υποθέσεις στην συγκεκριμένη επιτροπή καο  ότι μπορεί αυτές να τις ολοκληρώσει  μέχρι τις εκλογές.

Όταν ρωτήθηκε για την φόρτιση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό κι αν αυτή θα ενταθεί η θα μειωθεί η κ. Θάνου «είπε φυσικά και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα».

Ακόμη εμφανίστηκε να έχει αισιόδοξη διάθεση γενικά  λέγοντας «κάθε πρωί που ξυπνάς πρέπει να λες πως είναι όλα καλά αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα».

SHARE