Ενοίκια: Πως διαμορφώνονται οι τιμές στην Αττική μετά την κατάρρευση του Airbnb

H επιστροφή αρκετών ακινήτων σε συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης (από βραχυχρόνια που ήταν μέχρι πρότινος) δεν έχει κατορθώσει να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα εικόνα στην αγορά ενοικίων, εκτός ίσως από το να περιορίσει το ράλι των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας. Εν ολίγοις, και παρά την κρίση λόγω της πανδημίας, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά σχεδόν σε όλες τις περιοχές, έστω και αν ο ρυθμός της ανόδου αυτής έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιοχές έχουν καταγραφεί ακόμα και σταθεροποιητικές τάσεις στα ενοίκια. Σύμφωνα με τη RE/MAX, «τα νέα δεδομένα που ισχύουν τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις ενοικιάσεις, όπως κάποιοι πίστευαν, αλλά το αντίθετο: μια σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ενοικίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις τιμές».

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι, πλέον, έχει καταγραφεί μια δομική μεταβολή στην αγορά ακινήτων, καθώς ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση π.χ. με τη δεκαετία του 2000. Το υψηλό κόστος αγοράς κατοικίας και η απροθυμία πολλών νοικοκυριών να αναλάβουν τη δέσμευση ενός στεγαστικού δανείου διάρκειας 30 ετών σημαίνουν ότι οι περισσότεροι επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης. Αυτή η σταθερά μεγάλη ζήτηση συντηρεί τα ενοίκια σε υψηλό επίπεδο, τάση που θα μπορούσε να αντιστραφεί (και να προκύψουν μειώσεις) μόνο αν η παρούσα κρίση διαρκέσει για αρκετά χρόνια ή αν αυξηθεί σημαντικά η προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, ενδεχόμενο αρκετά μακρινό.

 

Το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, φαίνεται πως έχουν ξαναβρεί την παλιά τους αίγλη, σε ό,τι αφορά την πορεία των ενοικίων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η ετήσια άνοδος στο Κολωνάκι άγγιξε το 8,7% και το 16,6% σε σχέση με το 2018, ενώ στον Λυκαβηττό τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 6,1% και 11%. Σε σχέση με το 2017, η αύξηση στο Κολωνάκι προσεγγίζει το 44%! Κατά 46,3% έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια στα Εξάρχεια, συγκριτικά με το 2017.

Ακόμα και σήμερα, μετά την κατάρρευση των κρατήσεων για βραχυχρόνια καταλύματα, στο Κουκάκι τα ενοίκια καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 7,7% σε σχέση με την προ διετίας τιμή και συνολικά 45,8% σε σχέση με το 2017!
Η φετινή μέση τιμή ενοικίασης στη συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας διαμορφώνεται σε 7 ευρώ/τ.μ., από 4,8 ευρώ/τ.μ. το 2017.

Στον αντίποδα, στην Εκάλη, η φετινή τιμή διαμορφώνεται σε 6,4 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας μια πολύ μικρή άνοδο της τάξεως του 3,2% έναντι του 2018, ενώ σε ορίζοντα τριετίας το ενοίκιο στην περιοχή έχει υποχωρήσει κατά 6,25%.

Δωδεκάμηνο

Σύμφωνα με την ανάλυση της RE/MAX για την πορεία των ενοικίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφεται αύξηση κατά 5,8%. Στην Αττική, η άνοδος αγγίζει το 6,7%, στη Θεσσαλονίκη μόλις 2% και στην υπόλοιπη χώρα το 5,7%.

Στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5% τον τελευταίο χρόνο, έναντι αυξήσεων 5,4% στα βόρεια προάστια και 7,2% στα νότια προάστια, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στο λεκανοπέδιο.

Για παράδειγμα, στο Ελληνικό και στη Βούλα, τα ενοίκια φέτος αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,2% και του 7,9%, αντιστοίχως.

SHARE