Ένα κατοστάρικο το πολύ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 – Η κοροϊδία της κυβέρνησης που ακολουθεί πιστά τα χνάρια των…ΣαμαροΒενιζέλων

Πόσο πια κοροϊδία με τον ΕΝΦΙΑ;

Δείτε τι προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε και ενσωματώθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η είδηση: Το ανώτατο ποσό της μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται για το 2019 περίπου 1,9 εκατομμύριο φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 ευρώ, προσδιορίστηκε στα 100 ευρώ!

Και τι είναι το 30% της μείωσης ΕΝΦΙΑ που τα …ταρατατζούμ των κυβερνητικών ανακοινώσεων πρόβαλαν;

Απάντηση: Ένα ψέμα, για να κερδηθούν οι εντυπώσεις

Απλούστατα, γιατί το ποσοστό της μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ μπορεί να φθάσει το 30%, αλλά μόνο εφόσον αντιστοιχεί σε ποσό μείωσης μέχρι 100 ευρώ.

Δείτε τώρα και την…αλχημεία του “κόφτη”: Αν από τη μείωση του κύριου ΕΝΦΙΑ κατά  30% προκύπτει ποσό μείωσης μεγαλύτερο των 100 ευρώ, τότε από το ανώτατο όριο των 100 ευρώ θα αφαιρούνται 0,7 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αξίας πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ.

Π.χ. αν η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων είναι 100.000 ευρώ και η προκύπτουσα μείωση του ΕΝΦΙΑ με την εφαρμογή της έκπτωσης του 30% είναι 180 ευρώ, τότε η μείωση αυτή θα περιορίζεται με αφαίρεση ποσού 28 ευρώ από το ανώτατο όριο μείωσης των 100 ευρώ, στο επίπεδο των 72 ευρώ. Το αφαιρούμενο ποσό των 28 ευρώ θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του ποσού 0,7 ευρώ με το 40 που είναι ο αριθμός των χιλιάδων ευρώ αξίας υπερβάλλουσας πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ.

Πάλι καλά, που στην αξία της ακίνητης περιουσίας που θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για τη χορήγηση της μείωσης  δεν θα συνυπολογίζεται η αξία των εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγρών, αγροτεμαχίων κ.λπ.)

ΥΓ: Ο ΕΝΦΙΑ, όπως επιμένει το bankwars από την εποχή των…ΣαμαροΒενιζέλων (σ.σ. τότε συμφωνούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ) και συνεχίζει να επιμένει στην εποχή της …Αριστεράς, είναι ταφόπλακα για την Οικονομία και μόνιμος βραχνάς εκατομμυρίων νοικοκυριών που ΗΔΗ έχουν πληρώσει απίστευτους φόρους για την όποια περιουσία τους.

Είναι φυσικά και ταφόπλακα για τις κυβερνήσεις που επιμένουν να τον διατηρούν. Όχι πως δεν πρέπει να υπάρχει ΕΝΦΙΑ, καθώς σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου υπάρχει, αλλά ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει σε αυτό το ύψος. Δίκαια ονομάστηκε ΧΑΡΑΤΣΙ. Και δίκαιο είναι, που κάποιος πρέπει να το κάνει πράξη, να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% για όλους, οριζόντια.

Απλά σημειώνουμε ότι ΕΤΗΣΙΩΣ, δεν εισπράττεται ΦΠΑ περί τα 6 δισεκατομμύρια! Και ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

 

SHARE