Ελληνική Τράπεζα: Οι μεγαλοκαταθέτες θα πληρώνουν(!) για τις καταθέσεις τους – Υπερβάλουσα ρευστότητα, αρνητικά επιτόκια

Αρνητικό επιτόκιο άρχισε να χρεώνει σε μεγάλες καταθέσεις η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και στα ταμεία της.

Η Ελληνική Τράπεζα όπως ανέφερε εκπρόσωπος της στη StockWatch, έστειλε επιστολές σε 5-10 ημικρατικούς οργανισμούς και ταμεία προνοίας που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις ενημερώνοντας ότι θα εφαρμόσει αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις τους.

«Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί εμάς η ΕΚΤ μας χρεώνει 0,4% για να διατηρούμε καταθέσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια, είναι κάτι που εφαρμόζουν οι δυνατές τράπεζες στην Ευρώπη.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε αρχικά από την εφημερίδα Πολίτης με αφορμή κατάθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού στην Ελληνική.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε στη StockWatch ότι η Ελληνική τους ενημέρωσε πως θα εφαρμόσει αρνητικό επιτόκιο, προσθέτοντας ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΑΗΚ μελετά τα περαιτέρω βήματά της.

Η Ελληνική είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που ζητά να αμείβεται για μεγάλες καταθέσεις και τη στάση της αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, αφού το ζήτημα της υπερβάλλουσας ρευστότητας είναι ευρύτερο.

Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν χρεώνουν μεγάλους πελάτες για τη διατήρηση καταθέσεων, ούτε έχουν συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Η σφυγμομέτρηση όμως που πραγματοποίησε η StockWatch μεταξύ διευθυντικών στελεχών διαφόρων τραπεζών δείχνει πως η υπεβάλλουσα ρευστότητα οδηγεί τους τραπεζίτες προς την ίδια κατεύθυνση με αυτή της Ελληνικής.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημάνθηκε, μπορεί να εφαρμοστούν εναλλακτικές επιλογές όπως η αλλαγή της κατάθεσης σε επενδυτική.

Τους τραπεζίτες προβληματίζει το κόστος διατήρησης πλεονάζουσας ρευστότητας στα ταμεία τους, αφού οι τράπεζες επιβαρύνονται από την ΕΚΤ για να διατηρούν τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €14,2 δισ. έναντι €10,4 δισ. τον Μάιο και €3,5 δισ. πριν ένα χρόνο.

Η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα προέκυψε μετά την απορρόφηση μέρους του ισολογισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από την Ελληνική. Με την απορρόφηση, η Ελληνική απέκτησε σημαντικές καταθέσεις περίπου €10 δισ. από τη ΣΚΤ ενώ μεγάλο μέρος των δανείων της ΣΚΤ βγήκε εκτός συστήματος και μπήκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ, που δεν είναι τράπεζα.

Το καταθετικό απόθεμα στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή η διαφορά δανείων και καταθέσεων, είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται από τον Απρίλιο του 2008.

Οι καταθέσεις στο σύστημα ανέρχονται στα €48,4 δισ. ενώ τα δάνεια σε €34 δισ. Ένα χρόνο πριν, οι καταθέσεις ανέρχονταν στα €50,2 δισ. και τα δάνεια σε €46,7 δισ.

Πηγή: Stockwatch

SHARE