Ελληνική Οικονομία: “Πορτοκαλί” το φανάρι από Standard and Poor’s, Fitch, DBRS

Εκτιμήσεις για βαριά ύφεση εφέτος και μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά στις “αντοχές” χρεών και ελλειμμάτων από τους τρεις οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch, DBRS, για την ελληνική οικονομία.

Υποβάθμιση βαθμολογίας δεν υπήρξε, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα συμβαίνει και παγκοσμίως (με τονισμένη την ιδιαιτερότητα της μεγάλης εξάρτισης της Ελλάδας από τα έσοδα του τουρισμού), υπήρξε όμως υποβάθμιση της προοπτικής – outlook από «θετική» σε «σταθερή».

Οι οίκοι αξιολόγησης συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει το όπλο του ισχυρού «μαξιλαριού ρευστότητας», το οποίο καθησυχάζει τις αγορές, το όπλο των ελληνικών ομολόγων που είναι πλέον επιλέξιμα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ και το όπλο ότι το μεγάλο ποσοστό του χρέους είναι δάνεια του ESM με χαμηλό και σταθερό επιτόκιο με μέση ωρίμανση που ξεπερνά τα 20 χρόνια.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κοινή επισήμανση για τον τραπεζικό τομέα είναι ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων (τα NPEs παραμένουν άνω του 40%, ενώ στα τέλη του 2019 διαμορφώνονταν στα 68 δισ. ευρώ, έναντι 107,2 δισ. το Μάρτιο του 2016)

Η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών βελτιώθηκε το 2019, αλλά η πανδημία θα καθυστερήσει την περαιτέρω βελτίωση.

Η Standard and Poor’s

Σε διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης ΒΒ- για το ελληνικό αξιόχρεο προχώρησε η Standard and Poor’s, υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε σταθερό από θετικό λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν πετύχει πρώιμες νίκες στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των θυμάτων της covid 19. Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ύφεση περίπου 9% φέτος, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση, προτού ανακάμψει το 2021.

“Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο από την κρίση του COVID-19 τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα”, αναφέρει ο οίκος.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης βασίζεται στην διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ρευστότητας και την ευνοϊκή δομή δημόσιου χρέους.
Η ευελιξία χρηματοδότησης ενισχύθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα PEPP.
Όσον αφορά τη λήξη και το μέσο κόστος των τόκων, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους, υπογραμμίζει ο οίκος.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις περιορίζονται από το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της χώρας και από το τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Η DBRS

Σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από θετικό σε σταθερό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση BB (low) για την ελληνική οικονομία. Βλέπει βαριά ύφεση για φέτος και αβεβαιότητα για το 2021.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε και απέτρεψε μεγάλη διασπορά του ιού. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν το αντίκτυπο αλλά οι οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί βίαια φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Η DBRS επισημαίνει ότι μετά από πέντε χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης φέτος θα δημιουργηθούν ελλείμματα. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα προχώρησε μετά το 2010 σε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και διορθώθηκαν οι ανισορροπίες. Το σοκ του κορωνοϊού, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει «καθοδικούς κινδύνους» για την δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το outlook της οικονομίας από θετικό σε σταθερό

 

 

SHARE