Ελληνική Οικονομία 2004-2009: Ο Γιούνκερ έκανε τα αποκαλυπτήρια…

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας όσον αφορά στην οικονομία την περίοδο 2004-2009. Τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια.

 

Σε ομιλία του σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο Ζάντ Κλοντ Γιούνκερ έκανε αναφορά στον Οκτώβριο του 2009 θυμίζοντας πως η κυβέρνηση Καραμανλή παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%.

Παρομοίως, ο αριθμός για το χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. σε 301 δισ., με τη μεγαλύτερη αναλογία χρέος προς ΑΕΠ σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Αυτό προκάλεσε καχυποψία και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Και απόκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Περιγράφοντας τα γεγονότα της περιόδου 2004-2010 ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις αποστολές αντιπροσωπειών στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν σε μία αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα στοιχεία.

«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat» σημείωσε Γιούνκερ και συνέχισε «αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε».

Όπως σημειώνει το in.gr:

“Ο Αλμούνια πείστηκε το 2004 από τον Αλογοσκούφη να προχωρήσει στη λεγόμενη «δημοσιονομική απογραφή» με την Ελλάδα να μπαίνει στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Επί μία τετραετία και πλέον δεν έκανε απολύτως τίποτε, δεν πίεσε σε καμιά περίπτωση, δεν απαίτησε την αποστολή ορθών στοιχείων που αποτύπωναν την κατάσταση της οικονομίας. Προς το 2009, όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε… ξεφύγει και το έλλειμμα δεν ήταν απλώς μεγάλο αλλά υπερβολικό, ο Αλμούνια προειδοποίησε τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10%, πάνω από τα 24 δις ευρώ.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ γιατί δεν έκανε κάτι ώστε να σταματήσει ο κατήφορος και στο τέλος της χρονιάς το έλλειμμα είχε ξεπεράσει το 15%. Μια χώρα που ζούσε με δανεικά ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει και οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ήταν τεράστιες. Οσο τεράστιες ήταν κι αυτές του Αλμούνια που σήμερα διορίζεται αξιολογητής της οικονομίας κι επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.

Το Μάρτιο του 2009 ο Αλμούνια  θυμήθηκε να ζητήσει τη διόρθωση του ελλείμματος του 2007, που αποτυπώθηκε σε δεύτερο χρόνο, προβλέποντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 και του 2010 θα επιδεινωθεί κατά 0,25% και 0,5%, αντιστοίχως, φτάνοντας τελικά στο 4,25%. Για να μη συμβεί, μάλιστα, αυτό, η ελληνική κυβέρνηση καλούνταν σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον 1,25% του ΑΕΠ. Φυσικά αυτές οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν παντελώς λανθασμένες με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Για να καταλάβουμε πόσο λανθασμένα λειτούργησε, σκόπιμα ή λόγω ανικανότητας, ο Αλμούνια στις αρχές του 2006 είχε συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την τότε υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου. Της είχε πει –εν έτει 2006 και για να στηρίξει τον Καραμανλή- ότι η ελληνική οικονομία βαίνει διαρκώς βελτιούμενη.

Τη διαβεβαίωσε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος και την εν γένει εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ήδη αποδίδουν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, ενώ οι αποφάσεις για το αν θα δοθεί και τρίτο έτος στην Ελλάδα να περιορίσει το έλλειμμά της θα ληφθούν το επόμενο εξάμηνο. Το μόνο για το οποίο προέβη σε δήλωση η κ. Παπανδρέου ήταν η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ότι «δεν αμφισβητεί το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, αλλά δεν καταλαβαίνει τον λόγο της μυστικότητας». Η κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στο ότι η συνάντηση, πράγματι, δεν είχε ανακοινωθεί ούτε επιχειρήθηκε να της δοθεί η παραμικρή δημοσιότητα (σε αντίστοιχη προ ετών επίσκεψή του, ο κ. Αλογοσκούφης είχε παραχωρήσει κανονική συνέντευξη Τύπου). «Δεν γνωρίζω τι φοβάται ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι είναι σε πανικό». «Οι συναντήσεις των επιτρόπων της Ε. E. με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης των χωρών-μελών είναι συνήθης διαδικασία και αποτελεί υποχρέωσή τους. Αλλωστε, ο κ. υπουργός το γνωρίζει αυτό από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Οσο δε για τα λεγόμενά του περί υπονόμευσης, δυστυχώς, τα έχει καταφέρει μόνος του πολύ καλά με τη δήθεν απογραφή».

Τον Σεπτέμβριο του 2007 Αλογοσκούφης και Αλμούνια συναντώνται στις Βρυξέλλες. Εκεί ο υπουργός Οικονομίας… εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σχετικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας, το ασφαλιστικό, η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και ο περιορισμός των δαπανών.  Και κάτι ακόμη. Τέλος του 2007, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το έλλειμμα έκλεισε το 2006 στο 2,6%. Τρία χρόνια μετά ήταν πάνω από 15% αλλά το τότε οικονομικό επιτελείο έδινε ψεύτικα στοιχεία για έλλειμμα κοντά στο 6%.

Αλλά να μην ξεχνάμε και τις απανωτές διώξεις που υπέστη ο επικεφαλής της Eurostat, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αποκάλυψε τη δημιουργική λογιστική, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έστελνε ό,τι στοιχεία ήθελε και η Κομισιόν, ειδικά ο Μπαρόζο και ο Αλμούνια, τα αποδέχονταν. Ο κ. Γεωργίου, χάρη στην εμμονή ορισμένων καραμανλικών (οι οποίοι μετακόμισαν αργότερα και στον ΣΥΡΙΖΑ) διώχθηκε αρκετές φορές καθώς ενώ υπήρχαν αθωωτικές αποφάσεις, κάποιος έκανε αναίρεση και ξαναέτρεχε στα δικαστήρια”.

 

Γιούνκερ: Παραποιημένα τα ελληνικά στοιχεία την περίοδο 2004-2009

 

SHARE