Ελληνικά ομόλογα – Ανω του 3,1% η απόδοση του δεκαετούς

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων διήρκησε λίγο καθώς η νέα παγκόσμια κρίση λόγω κορωνοϊού έχει επαναφέρει την ανασφάλεια στους επενδυτές οι οποίοι πωλούν οτιδήποτε θεωρούν ότι ενέχει ρίσκο.

Η τιμή του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε και η απόδοσή του έκανε νέο άλμα 33 μονάδων βάσης σήμερα (+12,03%) διαμορφώνοντας απόδοση (και άρα ενδεικτικό κόστος δανεισμού για δέκα χρόνια) στο 3,11%.

Η νέα διεύρυνση των αποδόσεων επιταχύνθηκε μετά την περασμένη Πέμπτη, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ σε μια αποστροφή της στη συνέντευξη τύπου είπε πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να κλείνει τα σπρεντ (τη διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ χωρών του πυρήνα και χωρών της περιφέρειας).

Ακολούθησε ένα ισχυρό sell off στα ομόλογα της περιφέρειας, το οποίο βίωσε με ιδιαίτερη υπερβολή η ελληνική αγορά ομολόγων.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου μόλις ένα μήνα πριν ήταν στο 0,97 σε σχέση με το σημερινό 3,11. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός των τόκων για το ελληνικό δημόσιο τριπλασιάζεται αν η κατάσταση δε βελτιωθεί.

Κυβέρνηση αλλά και οίκοι αξιολόγησης είχαν υπολογίσει στα θετικά τη μείωση του λογαριασμού των τόκων για το ελληνικό δημόσιο, καθώς βελτιώνει σημαντικά το προφίλ της βιωσιμότητας τη εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας.

Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού έχει σκαρφαλώσει και πάλι σε επίπεδα Μαΐου του 2019. Στην ουσία έχουν χαθεί όλα τα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα του τελευταίου δεκαμήνου.

Καθώς η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμα δείξει σημάδια εκτόνωσης, και καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αναδυόμενη οικονομία υψηλού ρίσκου όταν η μεταβλητότητα είναι ενισχυμένη, η προβλέψεις για την μεσοπρόθεσμη πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμα αβέβαιες.

 

SHARE