ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι σηματοδοτεί η απομάκρυνση Μπόμπολα – Γιατί Πρόεδρος ο Προβόπουλος

 

Η αλλαγή σελίδας στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για “απομάκρυνση” από το management της οικογένειας Μπόμπολα καθρεφτίζει τις δομικές αλλαγές – ανατροπές που γίνονται και θα γίνουν στις κορυφές ολόκληρου (σχεδόν)  του ελληνικού επιχειρείν.

Η οικονομική κρίση, η οκταετής παρουσία της τρόικας στη χώρα, η σκληρή εποπτεία που θα ακολουθήσει στην μεταμνημονιακή περίοδο και φυσικά η νέα αντίληψη που αναγκαστικά περνά μέσα από την νέα “αρχιτεκτονική” του τραπεζικού συστήματος, αποδεικνύονται καταλύτες δομικών αλλαγών.

Η  πολιτική, οι σχέσεις με τις κυβερνήσεις, τους υπουργούς και τα Επιμελητήρια, οι μιντιακές “συμμαχίες”, αυτό που σωστά ή λάθος χαρακτηρίστηκε “διαπλοκή” και οι προνομιακές σχέσεις με τις υπό ελληνικό έλεγχο τράπεζες, υποχωρούν μετά από 40 χρόνια σε δεύτερη ή και σε τρίτη μοίρα ως προς τους τρόπους ανάπτυξης των εταιρειών και της κερδοφορίας τους.

Πρώτος πλέον ο ρόλος του επαγγελματικού management και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ήρθε η ώρα που το τιμόνι των εταιρειών και των ομίλων, μέσα σε μια δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, αναλαμβάνουν στελέχη με διεθνές κύρος και εμβέλεια, με γνώση, με προσόντα, με εταιρικό “ήθος” και “ευθύνη” απέναντι στους μετόχους και την κοινωνία.

Διόλου τυχαία λοιπόν η αλλαγή κορυφής στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και φυσικά, διόλου τυχαίο, που για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επελέγη ως Πρόεδρος ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με θητεία σε κορυφαίες θέσεις του τραπεζικού συστήματος, καθηγητής Γιώργος Προβόπουλος.

Αν δούμε ποιοι έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των αλλαγών στη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα, διαπιστώνουμε πως καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι των funds. Εκείνων  δηλαδή που δίνουν ιδιαίτερη σημασία: στην υγιή ανάπτυξη με συγκεκριμένη στρατηγική, στη λύση των θεμάτων που χρονίζουν με τον υπέρμετρο δανεισμό από τις τράπεζες, στην πολιτική “παραγωγής ανάπτυξης και κερδών” για όλους τους μετόχους και στη χρηματιστηριακή πορεία του ομίλου.

Ο κ.Γ.Προβόπουλος, δεν έχει ανάγκη συστάσεων ούτε έψαχνε “θέση”.  Προβόπουλους όμως, έχουν ανάγκη και ψάχνουν, εταιρείες και όμιλοι που θέλουν να περάσουν με επιτυχία στη νέα εποχή, αφήνοντας πίσω τους ένα “ένδοξο παρελθόν” που καλώς ή κακώς, δεν είναι συμβατό πλέον με την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

 

SHARE