Εκτίμηση Fitch: Ο κορωνοϊός ενισχύει τον τουρισμό εντός Ευρώπης Πάσχα και καλοκαίρι – Κερδισμένες οι οδικές μεταφορές

Η έκρηξη της επιδημίας του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες μετατοπίσεις των μεταφορών στο εσωτερικό της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Οίκος αξιολόγησης Fitch, τονώνοντας τις πτήσεις προς κοντινούς ενδο-ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών όπως και τον τουρισμό των χωρών της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού θα απόσχουν από μακρινές πτήσεις, ιδιαίτερα προς τις χώρες Ασίας – Ειρηνικού, επιλέγοντας να περάσουν τις επόμενες διακοπές τους εντός Ευρώπης.

Αυτό θα αυξήσει την κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς προορισμούς με πτήσεις μικρών αποστάσεων, τις οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές, ωστόσο αυτή η αλλαγή μάλλον θα είναι προσωρινή και θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Οι αβεβαιότητες σχετικά με την εξάπλωση και τη διάρκεια της επιδημίας θα συνεχιστούν κατά την ερχόμενη περίοδο των διακοπών του Πάσχα και στις αρχές του καλοκαιριού, αλλάζοντας τα ταξίδια και τους προορισμούς για τουλάχιστον αρκετούς μήνες.

Οι κάτοικοι της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) πραγματοποιούν 1,2 δισεκατομμύρια ταξίδια διακοπών ανά έτος, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τάσεις τουρισμού.

Ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών παρουσίασε παρόμοιες μεταβολές στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών, συμπεριλαμβανομένου του SARS και της γρίπης των πτηνών, αν και η σημερινή εστία είναι πιθανό να έχει βαθύτερες συνολικές επιπτώσεις.

Είναι επίσης πιθανή μια μέτρια αύξηση της κυκλοφορίας ελαφρών οχημάτων σε ευρωπαϊκούς δρόμους όπως και των εσόδων των διοδίων αντιστοίχως.
Τα μεγάλα οδικά δίκτυα παρέχουν πρόσβαση σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς και καταλύματα αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Ατλαντικού και της Μεσογείου, πολιτιστικών και αστικών περιοχών.

Επιπλέον, ορισμένοι ταξιδιώτες μπορούν να προτιμήσουν τις οδικές μεταφορές με αυτοκίνητα από πολυάριθμα αεροδρόμια και σταθμούς λόγω φόβων για μετάδοση.
Η Ευρώπη διαθέτει επίσης εκτεταμένα δίκτυα σιδηροδρόμων, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν μικρές αυξήσεις στις τουριστικές μετακινήσεις τους προσεχείς μήνες, ιδίως από όσους είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα και στις εκπομπές άνθρακα.
Αυτό θα υποστηριχθεί από κάποιες κυβερνητικές πολιτικές, όπως η πρόσφατη απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας να μειώσει τον ΦΠΑ σε ταξίδια με τρένα μεγάλων αποστάσεων, μειώνοντας έτσι τις τιμές των εισιτηρίων.

Η ανάλυσή μας προϋποθέτει ότι το ξέσπασμα της νόσου είναι σε μεγάλο βαθμό «περιορισμένο» στις χώρες Ασίας Ειρηνικού και ότι ο αντίκτυπός του θα διαρκέσει λίγους μήνες.

Εάν ωστόσο επεκταθεί και διαρκέσει περισσότερο, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω στρεβλώσεις στην παγκόσμια μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Στην περίπτωση επέκτασης της επιδημίας πέραν του 1ου τριμήνου, ενδέχεται να υπάρξουν ωστόσο αρνητικές επιπτώσεις στις ενδοευρωπαϊκές μεταφορές λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές χώρες, που επηρεάζει τόσο την κίνηση των επιβατών όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές.

SHARE