ΕΚΤ-Έκθεση: Τα ελλείμματα φέρνουν υποβαθμίσεις της αξιολόγησης του αξιόχρεου κρατών ή τραπεζών

 

Στην ετήσια έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσίευσε την Τρίτη, η ΕΚΤ προβλέπει ότι τα ελλείμματα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 8% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2008, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο να επαναξιολογήσουν οι επενδυτές το κρατικό ρίσκο και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις αδύναμες χώρες.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το λεγόμενο «θανάσιμο εναγκαλισμό» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών που έχουν υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό «δημιουργεί ρίσκα αρνητικών αλληλεπιδράσεων από υποβαθμίσεις της αξιολόγησης του αξιόχρεου κρατών ή τραπεζών».

Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από το 86% που βρίσκεται σήμερα, εκτιμά η ΕΚΤ.

Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει πάνω από το 15% του χρέους της την επόμενη χρονιά, ενώ το νούμερο αυτό είναι πάνω από 10% για τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Φινλανδία και την Πορτογαλία, αναφέρει η ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» το μέγεθος των αποπληρωμών της επόμενης διετίας σε κάποιες χώρες.

Η πανδημία απειλεί να ενισχύσει τις υφιστάμενες οικονομικές αδυναμίες της ευρωζώνης, τονίζει η ΕΚΤ, αναφέροντας «τις υπερβολικά υψηλές τιμές των στοιχείων ενεργητικού, τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, το υψηλό κρατικό χρέος και τα υψηλά ρίσκα όσον αφορά τη ρευστότητα και την πίστωση στον μη τραπεζικό τομέα».

Reuters: Σχέδια έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η ΕΚΤ – Σενάρια για QE χωρίς την Bundesbank

 

 

 

SHARE