ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια, επιπλέον ρευστότητα με νέα δάνεια

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0 και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, με την ΕΚΤ να επιλέγει το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών αναχρηματοδότησης(ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού”, αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα δωρεάν χρήματα σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και αύξηση του προγράμματος QE κατά 120 δισ. για το 2020.

“Αν και το Δ.Σ. δεν βλέπει ουσιώδη σημάδια πιέσεων στις αγορές χρήματος ή ελλείψεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι πράξεις αυτές παρέχουν ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας σε περίπτωση ανάγκης. Θα διενεργούνται μέσω  δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων”, αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει έναν “προσωρινό φάκελο” επιπρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

“Ο κοροναϊός αποδεικνύεται να είναι ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται σε θέση να μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρες δυσκολίες. Τα μέτρα που συμφώνησε σήμερα το συμβούλιο έχουν στόχο να βοηθήσουν τις τράπεζες να υπηρετήσουν την οικονομία και να ανταποκριθούν στις λειτουργικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους”, δήλωσε ο Andrea, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Tα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προανήγγειλε δράση αυτή την εβδομάδα, όταν είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα οικονομικό σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας, εκτός εάν δράσουν άμεσα.

Η Λαγκάρντ  δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει τον ρόλο της. Ωστόσο, δεν έχει τα ίδια περιθώρια μείωσης επιτοκίων όπως η FED ή η Τράπεζα της Αγγλίας,  υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι πιο δημιουργικοί με ένα πακέτο κινήτρων αρκετά τολμηρό ώστε να ενισχύσουν την οικονομία της ευρωζώνης και να την θωρακίσουν από την πανδημία.

 

 

SHARE